Després d’advertir un miler de càrrecs públics, d’enviar la Guàrdia Civil als mitjans de comunicació i de requisar cartells, fulletons i documentació electoral a les impremtes i empreses de missatgeria, l’operació de l’Estat per aturar el referèndum ha apuntat aquest matí directament al president, Carles Puigdemont. Aquesta és la valoració que es fa des del Govern de l'operació que avui ha engegat la Guàrdia Civil a Girona, i que situaria Puigdemont directament en el punt de mira de l'acció de l'Estat. 

Mica a mica el cercle es va tancant. La via oberta aquesta matinada s’aixopluga en l’anomenat Cas Agissa. La Guàrdia Civil ha posat en marxa una quinzena de registres a les comarques gironines en el marc d’aquest cas, sobre presumptes delictes de frau i administració deslleial en la gestió i adjudicació del subministrament d’aigua. En concret, s’investiga un suposat desviament de 15 milions en benefici de la part privada de la societat, que representa un 80% del total d'Agissa. Contra la part pública no hi ha cap actuació.

Amb tot, a les 9 i 20 del matí l’ofensiva s’ha acostat una mica més al president quan un tinent de la policia judicial s’ha presentat a l’Ajuntament de Girona, el consistori que va encapçalar Carles Puigdemont fins al gener del 2016. El tinent ha reclamat informació que, segons l’alcaldessa, Marta Madrenas, en bona part ja havia estat lliurada als investigadors o és pública.

"Utilització interessada"

El cas arrenca de l’època de govern socialista al consistori gironí i Madrenas subratllava avui que la investigació es va destapar amb les auditories anuals encarregades per Puigdemont com a alcalde. Però la vinculació de la investigació de corrupció amb el nom del president ha estat automàtica.

“He de confessar que tots estàvem esperant a veure quin dia entrarien a l’Ajuntament de Girona i ha estat avui”, ha denunciat l’alcaldessa. No és l’única que expressa aquesta denúncia pública d’un malestar que córrer cada cop amb més intensitat en cercles sobiranistes.

Fins i tot la CUP, que va presentar el 2015 la denúncia que va obrir el cas, ha expressat la mateixa inquietud. “No ens sembla innocent”, ha advertit el cupaire Benet Salellas que ha assenyalat una “utilització interessada” de la investigació, dotze dies abans del referèndum.

La utilització de casos judicials i fins i tot denúncies i informes falsos ha estat a l’ordre del dia els darrers anys a l’hora de desprestigiar els màxims responsables de l’independentisme. No és, per tant, una estratègia nova. L'independentisme ja hi comptava que hauria de fer front a una estratègia "repressiva" que incorporès tots els ressorts de l'Estat, "permesos o no".

“Han innovat poc en els seu modus operandi”, ha ironitzat el conseller de Presidència, Jordi Turull, en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern durant la qual no ha dubtat d'acusar l’executiu de Mariano Rajoy d’intentar “destruir la reputació i l’honorabilitat” de Puigdemont.

Amb tot, la fúria de l’ofensiva contra el referèndum sorprèn fins i tot als estrategs del moviment sobiranista, que es mostren perplexes amb accions com l’enviament de la Guàrdia Civil als mitjans de comunicació i confessen que no s’esperaven moviments com l’atribució de competències de policia judicial als cossos locals.

No descartem que detinguin Puigdemont

La intensitat és tal que asseguren que ja cap resposta els sorprendrà. “No descartem que detinguin Puigdemont abans de l’1 d’octubre”, arriba a assegurar obertament i amb preocupació un membre destacat de la direcció del sobiranisme.

L’Estat ja ha intervingut les finances de la Generalitat, amb un simple acord del Consell de Ministres -ara en mans del Suprem arran el recurs del Govern-; els més de 700 alcaldes que han fet costat el referèndum han començat aquest matí a desfilar per la Fiscalia; i els registres de la Guàrdia Civil es multipliquen, a banda de l’entusiasme de la policia local per actuar contra les enganxades de cartells.

La campanya del referèndum, però, segueix. I ho fa amb actes massius per tot el territori -on sovint es produeix la identificació d’assistents i promotors per part de la policia-, mentre el Govern insisteix que està preparat per garantir la celebració de les votacions sigui quina sigui l’actuació policial. "A cada actuació repressiva una resposta democràtica. A cada obstacle una solució", ha reiterat aquest migdia el conseller Turull, hores després que la Guàrdia Civil incautés en una empresa de missatgeria de Terrassa notificacions als membres de les meses electorals.

Queden poc més de 10 dies per al referèndum. L’Estat confessa que s’ha vist desbordat per l’estratègia del Govern a l’hora d’explicar l'1-O al món, la qual cosa l’ha obligat a reactivar l’ofensiva diplomàtica, però això no ha impedit que desplegui una contundència inusitada, que ha trepitjat línies vermelles com la llibertat dels mitjans de comunicació o la violació de la correspondència. “Esperem qualsevol cosa, ja”, s’assegura des del Govern. I aquí, la figura de Puigdemont apareix com un dels objectius més clars de l'Estat.