El PSOE ha valorat el "canvi de posició" de Ciutadans en oferir una abstenció a la investidura de Pedro Sánchez i s'ha obert que Sánchez es vegi amb Albert Rivera per discutir aquest escenari, si es tracta d'una oferta "sincera".

"Allò d'ahir indica que hi ha tema per parlar. El president sempre està disposat a parlar, si això és una qüestió sincera i real no hi ha cap problema en abordar-lo", ha valorat el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, en una entrevista en RNE.

El dirigent socialista ha reiterat que les exigències que assenyala la formació 'taronja' per abstenir-se en una investidura de Sánchez ja es compleixen. "Les condicions que plantegen es donen, no hi hauria d'haver cap problema perquè facilitessin un govern que posi punt final a la incertesa a la que estem", ha indicat.

Amb tot, Ábalos ha valorat positivament el gir de Ciutadans ja que fins ara "no n'havia plantejat més que la negació". "Assumeix que és part del bloqueig i les condicions es compleixen perfectament", ha recalcat.

Accepta els 'vots gratis' de Podemos

D'altra banda, preguntat si el PSOE acceptaria els vots de Podemos 'gratis' en una investidura, sense arribar a un acord de legislatura previ, Ábalos no ha rebutjat aquesta possibilitat. "Nosaltres si ens donen suport, clar que sí, com rebutjarem un suport?", ha assenyalat.

"Si manifesten que ens donaran suport, òbviament acceptarem aquest suport. Gratuït no és un terme que afavoreixi la consideració, però el que importa és un suport afirmatiu", ha admès Ábalos, després que el PSOE hagi insistit en les últimes setmanes que no aniria a la investidura si no tancava abans un acord amb el partit de Pablo Iglesias.

En tot cas, el també secretari d'Organització socialista ha apel·lat a la responsabilitat d'ambdós, Ciutadans i Podemos, perquè un no vaig bloquejar la investidura i l'altre recolzi un govern progressista.

I davant del mandat del Rei Felip VI, que avui decidirà si encarrega la formació de govern a algun candidat després de la ronda amb els partits, Ábalos ha explicat que no té sentit una investidura que no vagi a ser reeixida. "No fa falta que ningú vagi a una cerimònia de fracàs. Es planteja quan té aparences de prosperar, ningú candidata a ningú per enviar|manar-lo directament al fracàs", ha conclòs.