La presidenta del parlament del Consell per la República, l'Assemblea de Representants, Ona Curto, ha manifestat al programa 8 al dia, que l'independentisme s'ha de preparar molt per a la pròxima declaració unilateral d'independència (DUI), i que això no ho faran "a la babalà" sinó recollint l'experiència i el llegat del que s'ha fet fins ara. "Per a la DUI ens hem de preparar molt a nivell intern. Controlarem l'aeroport? Controlarem les fronteres? Preparem aquesta estratègia, vestim-nos i passem pantalles", ha afegit.

"Posem-hi intel·ligència. Tinguem en compte tots els escenaris i preparem-nos. I fem que la gent en sigui partícip. Tenint molt clara l'estratègia, anirem a explicar-la", ha afegit, i ha reconegut en això l'aportació que poden fer l'ANC i Òmnium. Curto ha apuntat que respecten l'estratègia de la taula de diàleg, però ha afegit que el Consell en té una altra, que es resumeix en el document Preparem-nos. "Ara el Consell té el Preparem-nos a punt, s'ha distribuït a tots els consell locals per la República i les comissions que es crearan a l'Assemblea de Representants treballaran el com. Ara comencem", ha apuntat.

Elecció de Puigdemont

 

La presidenta ha confirmat que les eleccions per escollir el president del Consell, càrrec que ostenta Carles Puigdemont ara de forma interina, se celebraran a finals d'any o a principis del 2022. Ha assegurat que, a banda de Puigdemont, s'hi poden presentar altres persones, tot i que és evident que Puigdemont "representa un llegat important".

Segons ella, el Consell representa una transversalitat molt gran, cosa que "és clau, perquè si no perdem pistonada". "Dins de Catalunya és impossible tirar endavant per la repressió, pels pressupostos limitats, pel poder judicial, i per això el Consell impulsat des de l'exterior no és un bolet, sinó una aposta estratègica per seguir endavant", ha dit. Per a Curto, s'ha constatat que els temes del dia a dia són "autonomisme pur" i en això cada partit té les seves maneres d'encarar-ho.

El "pacte a la desesperada" amb els comuns

 

En aquest terreny, i preguntada pels pressupostos de la Generalitat, Curto ha definit l'acord del president Pere Aragonès amb els comuns com "un pacte a la desesperada".

L'Assemblea de Representants del Consell per la República va escollir el 14 de novembre a Canet de Rosselló la regidora de la CUP d'Arenys de Mar Ona Curto presidenta de la Mesa. Entre vuit candidatures que s'havien presentat per assumir el càrrec, Curto va aconseguir el 50,4% dels vots.

Com a vicepresidenta primera va ser escollida l'alcaldessa de Banys d'Arles, Maria Costa (Unitat Catalana), mentre que l'exregidor d'ERC Jordi Pessarrodona ocupa la vicepresidència segona; pel que fa a les secretaries, la primera va quedar en mans del periodista i militant d'ERC Joan Puig i la segona, per a la diputada de Demòcrates Assumpció Laïlla.

Entre els membres de l'Assemblea de Representants hi ha el president Carles Puigdemont, i els consellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig; la presidenta del Parlament, Laura Borràs, així com diferents càrrecs electes de Junts i Demòcrates. També hi ha dos representants de la CUP, Ona Curto i el regidor de Sant Pol de Mar David Hernández, a més d'alguns càrrecs d'ERC que han esquivat les reticències de la direcció republicana a aquest òrgan. Entre aquests últims figura Ermenegild Llovet, regidor de Sant Pere de Torelló, que defensa que "el Consell és una eina imprescindible per donar continuïtat a l'octubre republicà" i ha apostat perquè torni a ser l'eina transversal en què no es pregunti d'on ve cadascú. La majoria de representants de l'Assemblea són independents.