A finals de juny, un grup d'investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) va detectar el coronavirus en aigües residuals de Barcelona del març del 2019, i just aquest dilluns l'Organització Mundial de la Salut (OMS) s'ha pronunciat al respecte. "Aquests estudis poden ser importants, però a l'hora d'investigar aquesta malaltia en humans cal anar a l'epicentre, i els primers casos es van detectar a Wuhan (Xina)", ha subratllat el director executiu de l'OMS per a Emergències Sanitàries, Mike Ryan.

Des de l'OMS, han assegurat que cal seguir centrats en investigar l'origen de la malaltia a la Xina. "És molt important que comencem la investigació allà on va començar la malaltia en humans, altres troballes en altres llocs poden ser una distracció", ha afirmat l'expert.

El coronavirus a Catalunya, un any abans

En una roda de premsa, Ryan ha comentat l'estudi publicat a finals de juny per la Universitat de Barcelona (UB) en el qual es va concloure que el coronavirus SARS-CoV-2 ja estava a Catalunya un any abans que esclatés la pandèmia, per la seva presència en aigües residuals recollides a Barcelona el 12 de març del 2019.

L'estudi ha captat l'atenció dels mitjans oficials xinesos, que s'han fet ressò d'ell en les últimes setmanes, com van fer anteriorment amb d'altres que apuntaven a presumptes orígens de la pandèmia lluny de la Xina, en països com Itàlia o els Estats Units.

Buscar l'origen en animals

Ryan ha assegurat que ara mateix la principal preocupació dels investigadors de l'OMS pel que fa a l'origen del coronavirus és saber quin animal va exercir d'"intermediari" entre la font primària - probablement un ratpenat - i les primeres persones infectades a Wuhan.

La cap de Departament de Malalties Emergents de l'OMS, Maria Van Kerkhove, ha afegit que aquestes investigacions poden ser lentes, però a hores d'ara una missió avançada de dos experts de l'OMS es troba a la Xina per preparar l'arribada de més especialistes de l'organització per tal de continuar les investigacions sobre l'origen animal de l'actual pandèmia de Covid-19.

Imatge principal: El director general l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus. / ACN