Davant la “barbaritat” que suposa l’article 155, Òmnium Cultural considera que ja no hi ha marxa enrere: s’ha de proclamar la independència. Així ho ha assegurat el seu portaveu i líder accidental, Marcel Mauri, després del ple d’aquest dijous, on es debatia la resposta a l’aplicació d’aquest precepte constitucional. “Demà el Parlament haurà de prendre les decisions corresponents a partir del mandat de l’1 d’octubre, proclamar la independència i resistir l’embat de l’Estat a través de l’article 155”.

Mauri ha descrit com una “barbaritat” les mesures acordades pel Govern espanyol en el seu Consell de Ministres del passat dissabte. Ha posat de manifest que l’última oferta de diàleg del Govern aquest dijous ha tingut "la mateixa resposta de sempre". La proclamació de la independència, ha sostingut, també servirà per “frenar l’espiral de repressió que hem vist aquesta setmana i que hem viscut en pròpia pell des de l’Assemblea i Òmnium”, referint-se a l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Sota el lema ’Fem República’, les entitats sobiranistes han fet durant aquesta setmana una crida a concentrar-se davant del Parlament aquest divendres a les dotze del migdia, que coincideix amb l’hora en què es reprendrà la sessió per debatre i votar les propostes de resolució.