Òmnium Cultural ha detallat que celebrarà el pròxim diumenge 20 de novembre a la presó Model de Barcelona l’acte "Lluites durant el franquisme", un acte que pretén denunciar la impunitat del règim franquista i l’absència de perdó a les víctimes i explicar les lluites i iniciatives que va fer la societat civil durant aquest període fosc de la història de l'Estat espanyol.

L’acte serà el darrer dins la presó Model abans del seu tancament i comptarà amb diversos representants d’entitats memorialistes com a homenatge a les víctimes, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; el conseller de Justícia, Carles Mundó i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Inicialment es farà un recorregut per veure les instal·lacions i després es farà un acte central al teatre com a homenatge.

La iniciativa s’engloba dins la campanya "Lluites compartides", una iniciativa que pretén destacar les lluites socials desenvolupades a Catalunya des del 1950 com la Caputxinada, les mobilitzacions en favor del català i les lluites sindicals, entre d’altres.

La Model

La presó Model és un edifici impregnat de simbolisme. Durant anys va ser símbol de l’opressió franquista però en l’actualitat ha canviat el seu significat, ja que s’associa amb la lluita i resistència antifranquista i d’aquells opositors al règim.

Per aquesta raó, moltes de les manifestacions que pretenen denunciar la impunitat del règim franquista trien aquesta ubicació com a emplaçament. 

Quaranta anys de la mort de Franco

El passat any i amb motiu del quarantè aniversari de la mort del dictador Francisco Franco, Òmnium Cultural va denunciar en l’acte "Justícia pels crims del franquisme" la necessitat de fer justícia amb les víctimes i anul·lar els judicis pels quals van ser assassinats.

L’acte va celebrar-se davant la Model i hi van assistir 1.500 persones i algunes personalitats com la consellera de Governació, Meritxell Borràs; l’exconseller de Cultura Ferran Mascarell i el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello.