Poques hores abans que el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, declari aquest dimarts davant del Tribunal Suprem pel judici contra l'1-O, la junta de l'entitat sobiranista s'ha acompanyat de representants de la societat civil per emplaçar les institucions estatals a "rectificar" a favor de l'absolució i la negociació política i per reivindicar-se com a "baluard en defensa de les llibertats".

Així ho ha defensat el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, en fer lectura d'una declaració institucional aquest dilluns a la tarda a la seu de l'entitat. I en comprometre's amb els drets fonamentals i l'autodeterminació, Òmnium ha reclamat ser "baluard" davant de qui considera "intolerant, repressor i una extrema dreta que [...] marca el ritme polític i judicial a l'Estat". En aquest context, Mauri ha apel·lat a "l'orgull" de tenir Cuixart per president i li ha traslladat suport: "Som aquí al teu costat" .

Hores abans que Cuixart, i també l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, declarin al Suprem, Òmnium ha advertit que asseure el seu president al banc dels acusats és situar-hi "les 140.192 persones" que formen part d'aquesta entitat. "Tots ens sentim jutjats en aquesta causa general", afirma la declaració que ha llegit Mauri i en què s'adverteix que la justícia està "empeltada de franquisme".

Al text també s'assegura que les acusacions contra els dirigents polítics processats "no tenen cap fonament", i ho defensen així perquè ho sostenen, diuen, "les principals organitzacions internacionals de drets humans". En el breu acte d'aquest dilluns a la tarda al pati de la seu de l'entitat a Barcelona, Òmnium també ha assegurat que "no renunciarà mai a avançar amb grans consensos com un sol poble ni a compartir amb la ciutadania el projecte d'un país just, culte i lliure". 

Al costat de Mauri, una quarantena de persones han donat suport a la junta de l'entitat en la lectura de la declaració institucional. Entre els quals, els expresidents del Parlament Joan Rigol, Núria de Gispert i Ernest Benach; així com els líders de CCOO i UGT, Javier Pacheco i Camil Ros; el vicepresident de l'ANC; Pep Cruanyes; l'escriptora Sílvia Soler; Joan Caball, d'Unió de Pagesos i el músic Roger Espanyol, ferit l'1-O per una bala de goma a l'ull. També hi havia el músic i exdiputat Lluís Llach; l'advocada Magda Oranich i la productora i directora Isona Passola; així com l'actor David Selvas; l'activista i historiadora Anna Sallés; Eduard Vallory, del centre UNESCO, i l'editora Esther Pujol, entre d'altres.