No han passat ni 24 hores que Jordi Cuixart va poder sortir de la presó per treballar a la seva empresa i Fiscalia ja ha iniciat tots els tràmits que depenen d'ella per evitar que el president d'Òmnium Cultural tingui aquests permisos. La resposta ha estat contundent: "Òmnium acusa la Fiscalia de voler 'reeducar' i canviar la ideologia del president de l’entitat, Jordi Cuixart". I avisa que no ho aconseguiran en cap cas, tal com recorda el seu vicepresident Marcel Mauri: “Cuixart no reeducarà la seva ideologia, per molt que el fiscal segueixi intentant coartar la seva llibertat de pensament i l’exercici de drets fonamentals”.

Mauri també ha denunciat que la Fiscalia segueixi actuant “com la Inquisició”, i ha reiterat que “qui ha de complir la legalitat internacional són els poders de l’Estat”, tal i com ho demanen els principals i més prestigiosos organismes i associacions internacionals de drets humans. Òmnium també lamenta que la Fiscalia s’oposi a l’article 100.2 per "l’efecte exemplaritzant i intimidatori de la presó sobre la població". El ministeri fiscal es considera que "utilitza el president d’Òmnium com a boc expiatori de la persecució ideològica" de tot el sobiranisme i la ciutadania que es mobilitza.

Cal recordar que l’article 100.2 no és, en cap cas, un benefici penitenciari, ja que la vida i quotidianitat de Cuixart continuarà dins la presó durant la major part del dia i íntegrament els caps de setmana. El president d’Òmnium seguirà complint íntegrament la condemna de 9 anys imposada pel Tribunal Suprem al centre penitenciari de Lledoners.