Amenaçava pluja. La literal i la de retrets. Però hi ha hagut treva. Sota un cel a estones amb clarianes i amb intervals de núvols densos i contra un vent esvalotador ―la metàfora perfecta del moment polític en què viu immers el país―, la plana major del sobiranisme s'ha (re)unit a la falda de l'Arc de Triomf de Barcelona. 

acte omnium torra aragones i comuns   sergi alcazar

La convocatòria d'Òmnium, oberta al públic, duia per lema "Pels drets i les llibertats, absolució". Aquesta, juntament amb la defensa d'un referèndum pactat, és precisament la reivindicació que aglutina la major part de la societat i la política catalana. D'aquí que aquest matí hagin compartit espai membres del Govern, encapçalats pel president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès, representants de Junts per Catalunya, ERC, la CUP, Catalunya en Comú ―Ada Colau no hi ha assistit, però hi ha intervingut a través d'un vídeo reclamant l'absolució i la llibertat d'expressió dels líders independentistes, tot i discrepar-hi― i Demòcrates, els dirigents de la UGT i CCOO, familiars dels presos i exiliats i personalitats destacades del món de la cultura. 

Cuixart, present per carta

Aquesta és la segona Diada que els dirigents polítics i socials que van comandar el procés fins a l'octubre del 2017 viuen entre reixes, a l'espera de conèixer la sentència del Tribunal Suprem, durant les properes setmanes. 

Des de la presó de Lledoners, Jordi Cuixart ha volgut participar en l'acte de l'única manera que li era possible, per carta. Un escrit, que ha llegit el vicepresident d'Òmnium Marcel Mauri, que intenta destruir la bretxa entre "partidaris del diàleg i de la confrontació". "La defensa permanent del diàleg és l'única via per a la resolució del conflicte", afirma Cuixart, "forma part de la confrontació democràtica amb aquells qui volen condemnar la llibertat d'expressió i el dret a la protesta". És per això que avança que "mai" no renunciaran al diàleg, tampoc amb els qui els voldrien veure "molts anys a la presó". El president d'Òmnium confia que se'n sortiran "reforçats com a societat" i que només podrà ser si ho fan "plegats". 

Diada 2019 Marcel Mauri   Sergi Alcàzar

Durant el seu discurs, Mauri ha qüestionat la separació de poders a Espanya, i ha recordat que "a l'estat espanyol li queden dos mesos per complir la resolució del grup sobre els empresonaments arbitraris de l'ONU", que donava un termini de mig any per alliberar els presos independentistes. 

Sobre la resposta a la sentència, el líder d'Òmnium ha emfatitzat que cal que sigui col·lectiva i que, com diu Cuixart, "tots els drets que siguin manllevats caldrà tornar-los a exercir". O el que és el mateix, que "ho tornarem a fer". 

L'acte ha acabat amb un llarg i sonor advertiment del públic assistent als seus dirigents polítics: al crit "d'unitat!". El preludi de la manifestació d'aquesta tarda. Aquella la pilota l'ANC i durà per pancarta "Objectiu: independència". Estreny el cercle i els comuns en quedaran fora. D'aquí, també, que Òmnium ―que col·labora en l'organització de la mobilització de la tarda― hagi volgut marcar perfil propi al matí.