Els observadors internacionals del judici al procés ressalten, una vegada més, la llarga durada del judici, així com de les presons preventives. Insisteixen que això provoca un cansament i deteriorament dels presos i les preses polítiques, contravenint les recomanacions del Consell d'Europa sobre la restricció d'una mesura excepcional que, com la presó preventiva d'excessiva durada, opera com a pena anticipada i dificulta el dret de defensa i provoca també trastorns psicofísics que podrien ser disminuïts amb les mesures cautelars.  

ITW, que la setmana passada no va enviar observadors al judici, ressalta que els testimonis de dilluns passat tots els testimonis van ser proposats per les defenses excepte Lluís Llach, que va ser proposat per l'acusació popular. Malgrat tot, destaquen la problemàtica de la traducció de testimonis estrangers: "Especialment, destaquen els problemes que va tenir la traductora del Sr. Ivo Vajgl, eurodiputat i ex-ministre d'exteriors d'Eslovènia, que va manifestar moltes dificultats a traduir alguna resposta del testimoni. El Sr. Van den Eynde va haver de demanar a la Sala que valorarà els problemes de la traducció i que considerés l'adopció d'un mètode alternatiu per dur a terme l'interrogatori. No es va fer".

Comenten, a través d'un comunicat, que dimarts dia 30 van declarar testimonis aportats per les parts que van estar presents durant la votació de l'1 d'octubre en diferents col·legis. "El relat, a partir d'aquests testimonis, canvia totalment i es contraposa en tot al dels agents de la Policia Nacional i Guàrdia Civil", insisteixen. "Es constata en les seves declaracions que els agents de la Guàrdia Civil i del Cos Nacional de Policia no van avisar als ciutadans que anaven a carregar contra ells. No s'aprecia que les unitats antiavalots mostressin les actuacions judicials per les quals intervenien, fins i tot quan alguns ciutadans ho van demanar de manera explícita".

"El testimoni dels concentrats l'1 d'octubre als punts de votació ha estat molt impactant per la seva espontaneïtat, rigor i conseqüent credibilitat. Això contrasta amb els relats estereotipats i mancats d'espontaneïtat que en les setmanes prèvies s'han observat al escoltar els testimonis de policies i guàrdies civils que semblaven provenir d'un llibret après dels seus superiors jeràrquics", ressalten els observadors.

Ara bé, també subratllen que en l'interrogatori de les acusacions, especialment el de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, "es pregunta de manera constant si els ciutadans, abans d'acudir als centres de votació l'1 d'octubre, sabien que existien mandats del Tribunal Constitucional i del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que impedien i prohibien la celebració del referèndum". "Mitjançant aquesta pregunta es pretén situar els testimonis davant la disjuntiva d'acatar una ordre judicial i exercir un dret fonamental", opinen. "Però en perspectiva d'un ciutadà tal disjuntiva és falsa: no sent la ciutadania la destinatària d'aquestes ordres judicials, i no sent la participació en un referèndum un il·lícit penal, l'1 d'octubre els ciutadans es van concentrar i van participar en la votació emparats per les seves drets fonamentals", exposen. 

A més, els observadors fan una crida a la ciutadania en sol·licitud d'ajuda en forma de donacions per poder seguir realitzant la tasca de dur experts, acadèmics i representants d'organitzacions socials perquè compleixin el mandat d'observació del judici al procés.