Un grup d'observadors internacionals apunta en un informe que la cobertura de la campanya del 21-D per part d'alguns mitjans de comunicació de l'Estat no s'ha fet de forma neutral. Segons avaluen els experts de Democracy Volunteers, que han analitzat durant cada dia de campanya 23 mitjans seleccionats a l'atzar, diaris com La Razón o l'ABC han donat suport a la campanya per l'unionisme "amb entusiasme". Conclouen que la premsa de Madrid que han analitzat té gairebé en la seva totalitat una actitud negativa cap a la independència de Catalunya i afirmen, en aquest sentit, que hi ha "indicis importants" que la cobertura no ha contribuït a reflectir de manera "justa" el debat polític durant la cursa electoral. Els mitjans que menys han contribuït a reflectir el debat polític han estat El País i El Periódico. L'informe també apunta que només l'ABC mostra algun "suggeriment" de balanç en la seva cobertura. 

L'informe del grup britànic recull també que TVE1 i TVE2 són "fortament pro unionistes" tot i que "no al mateix nivell" que els diaris espanyols i destaca positivament que TV3 és l'única cadena analitzada que mostra una cobertura "proporcional" amb un "equilibri" entre les dues posicions al voltant del debat independentista. L'informe també apunta que d'altres televisions van tenir cura de mantenir una cobertura igualitària entre tots els partits polítics durant els seus debats televisats.

L'informe també mostra la seva anàlisi sobre les ràdios, tant espanyoles com catalanes. Segons el grup britànic, Catalunya Ràdio, que ha rebut crítiques i una potencial sanció de Madrid, per no complir els termes d'imparcialitat que han de mantenir els mitjans públics, mostra més suport a la independència de Catalunya que el rebuig de Ràdio Nacional d'Espanya en contra de la independència.

 

A més a més, en el text denuncien també la negativa per part de la Junta Electoral a acreditar-los com a observadors internacionals i afirmen que és "clarament una continuació de la política de l'Estat espanyol d'excloure la supervisió de cites electorals". La resposta de la Junta Electoral, annexa en l'informe, indica que la petició no "procedeix" perquè la legislació no "preveu" l'existència d'observadors internacionals. A més a més, també contemplen que el fet de no permetre la presència d'observadors internacionals es pot considerar com una violació de la secció 8 de l'acord de Copenhaguen que va signar Espanya. On s'explicita que els països membres de l'OSCE han de permetre la presència d'observadors internacionals de qualsevol altre país per observar el desenvolupament de les eleccions, tant a nivell nacional com regional, com el cas de Catalunya. 

L'equip d'observadors, integrat per dotze membres del Regne Unit, Irlanda, França, Itàlia i Noruega, va viatjar a Barcelona la setmana abans de les eleccions. Durant la seva estada a Catalunya els diferents membres de l'equip van assistir a les seus i a actes de campanya dels diferents partits a les àrees de Barcelona, Girona i Tarragona. A més a més, també van realitzar entrevistes amb tots els principals partits polítics catalans, amb alts càrrecs de la Generalitat i van visitar el Parlament.