La ciutadania té una cita clara als carrers per defensar el català. La Plataforma Pública i en Català (PIEC) ha anunciat aquest dimecres la convocatòria d’una manifestació el 26 d’abril a l’Arc de Triomf de Barcelona per protestar contra la modificació de la Llei de Política Lingüística. És a dir, una mobilització que se sumarà a la què l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha convocat pel mateix dia a escassos metres d’aquella zona de Barcelona: el Parlament de Catalunya. La modificació de la LPL va ser pactada per Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, PSC i comuns per poder incloure el castellà a l’escola i que la llengua espanyola passi a ser una llengua vehicular més al sistema educatiu català. “Per molt que ho neguin, crea un precedent perquè en un futur un Govern pugui fer que el castellà sí que sigui vehicular”, ha manifestat la portaveu del sindicat USTEC, Iolanda Segura, des del faristol de la sala de premsa del Parlament.

La PIEC s’ha presentat per primer cop en societat aquest dimecres a la cambra catalana. Està conformada per USTEC, la Intersindical, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), CGT Ensenyament i la COS. Aquest dimecres tenien previst reunir-se amb els grups parlamentaris dels partits que han pactat modificar la Llei de Política Lingüística, però els responsables de la modificació de la LPL els van comunicar -assegura la PIEC- aquest dimarts a última hora que els deixaven plantats i no es podrien reunir. No obstant, la plataforma sí que s’ha reunit amb la CUP.

“Com s’entén que els partits d’un Govern que hauria de vetllar pel català pactin una modificació d’aquest tipus”, s’ha preguntat avui Iolanda Segura, que ha recordat que el català funciona com a llengua cohesionadora de la societat catalana; a més de recordar que la immersió lingüística serveix com a eina per lluitar contra la segregació escolar. Es tracta d’una modificació de la Llei de Política Lingüística “que no ha comptat mai amb el suport de la comunitat educativa”; ha recordat la portaveu d’USTEC. En aquest sentit, la portaveu del SEPC, Marta Daviu, ha insistit que “calen més mesures” i “no amagar-se darrere les sales del Parlament”, en referència a la plantada que haurien rebut per part dels grups parlamentaris responsables d’aquesta modificació de la LPL.

 

El mateix dia que l’ANC

L’Assembla Nacional Catalana (ANC) també va convocar dues jornades de manifestacions per protestar contra aquest acord elaborat per PSC, ERC, Junts i Comuns, totes dues a les portes del Parlament coincidint amb els dies que es debati i voti la modificació: el 26 i el 28 d'abril. No serà aquesta la primera protesta contra aquest acord, ja que fa unes poques setmanes ja hi va haver una manifestació a Barcelona.

La votació de l'acord, ajornada

Ara bé, la manifestació està programada pel dia 26 perquè es preveia que aquell dia el Parlament aprovés l'acord entre aquests quatre partits. No obstant això, aquest mateix dimecres Junts per Catalunya ha pressionat i ha aconseguit que els altres tres grups acceptin no incloure aquest punt de l'ordre del dia en el proper ple, tal com es preveia. Els de Carles Puigdemont ja van assegurar fa uns dies que no aprovarien la modificació de la llei de Política Lingüística si no comptava amb el consens social pertinent. Així doncs, ara com a mínim els grups tenen quinze dies més per negociar l'acord abans de votar-lo en el següent ple, un fet que també s'han permès, ja que el TSJC no està collant amb la imposició del 25%.