Nova fuga a Podemos. L'excandidata a la Comunitat de Madrid, Alejandra Jacinto, ha anunciat que abandona el partit i la política per tornar a exercir com a advocada especialitzada en el dret a l'habitatge. Després del fracàs en les últimes eleccions autonòmiques i enmig d'un moment de crisi a Podemos, Jacinto ha pres la decisió d'abandonar els seus càrrecs dins la formació violeta. "He decidit cessar en les estructures i responsabilitats orgàniques que mantenia fins ara", ha informat en un comunicat després d'haver traslladat la decisió a la secretària general de Podemos, Ione Belarra. 

Pablo Iglesias va fitxar Jacinto com a independent per a les eleccions autonòmiques del maig del 2021, i després de la renúncia del líder del partit la mateixa nit electoral, l'advocada es va convertir en una de les figures més destacades de Podemos a la capital espanyola. Poc després es va incorporar a l'executiva de la formació política i va arribar a ser una de les seves portaveus a escala nacional. En els últims comicis, va ser ella qui va liderar la candidatura de Podemos a Madrid, però es va quedar fora de l'Assemblea, ja que no va aconseguir superar el llindar del 5% dels vots. Poc després, amb l'avançament electoral i la confluència de Podemos dins de Sumar, Yolanda Díaz la va nomenar portaveu d'habitatge durant la campanya del 23-J. 

Jacinto fa una crida a la cooperació, però situa Podemos com a "imprescindible"

Jacinto ha evitat llançar cap crítica directa contra Podemos o Sumar, i s'ha limitat a fer una reflexió sobre el moment polític actual, que ha definit de "gran complexitat". "Hi ha equilibris difícils entre les diverses entitats que participen de la vocació de canvi social", ha valorat. Tanmateix, s'ha mostrat optimista sobre la possibilitat que es produeixin transformacions socials i ha fet una crida a la "cooperació entre els diversos actors" per garantir l'èxit col·lectiu en el progrés social. En aquest sentit, ha advertit que "la ciutadania no pot romandre aliena a les institucions, ni tampoc les institucions poden viure al marge de la ciutadania". 

L'advocada encara ha fet una segona advertència, que potser és la referència més explícita a les friccions existents entre Podemos i Sumar al seu comunicat. "Les dinàmiques internes dels partits i les coalicions són necessàries per al seu funcionament democràtic, però no han d'ofegar el debat propositiu ni desplaçar el paper que juga la societat civil com a garantia i motor en una democràcia avançada que ha de ser construïda entre totes, cada dia, des de molts llocs", ha afirmat. Jacinto s'ha mostrat partidària de la necessitat de fer una renovació organitzativa i programàtica de Podemos, però alhora ha trencat una llança a favor del partit, que ha assegurat que continua sent un "ingredient imprescindible" per a fer possible "l'avenç democràtic" a Espanya. 

Gran crisi de Podemos a Astúries

La renúncia de Jacinto arriba tan sols una setmana després que a Astúries renunciés Sofía Castañón, la coordinadora autonòmica de Podemos Astúries. En aquest territori, el partit violeta viu des de fa prop d'un any una greu crisi que enfronta dos sectors, els crítics i els oficialistes. Després de la marxa de Castañón s'ha nomenat una gestora, però el sector crític reclama que es convoqui un congrés extraordinari l'abans possible.

De fet, la polèmica ve de llarg, i l'abril de l'any passat, abans de les eleccions municipals i autonòmiques, la candidata a la Junta General del Principat d'Astúries i referent del sector crític, Covadonga Tomé, va denunciar que des de la directiva nacional del partit la volien silenciar, i per reclamar que es respectés la seva candidatura fins i tot va protagonitzar un tancament a la seu del partit. Finalment, Tomé es va convertir en l'única diputada de Podemos a Astúries. El juny, després de les eleccions, diversos militants van signar un manifest en el qual demanaven la dimissió de Rafael Palacios, que des del gener exercia com a coordinador interí davant l'absència de Castañón, que estava absent per una baixa mèdica.