Nova cleca al jutge de l'Audiència Nacional, Manuel García-Castellón. La Fiscalia del tribunal recorre contra la decisió del jutge que acusa el president Puigdemont i Marta Rovira de terrorisme pel cas Tsunami de reobrir una investigació pels homenatges a presos d'ETA quan van sortir de la presó (ongi etorri). El jutge va reconèixer que havia revisat la causa per prendre aquesta decisió i que ho feia a proposta de Dignitat i Justícia, una associació presidida per un diputat del Partit Popular.
Reobertura "fora de termini"
El fiscal Carlos García Berro explica que la sol·licitud de diligències que va portar a la reobertura del cas la va fer Daniel Portero, de Dignitat i Justícia, i ho va fer fora del termini, segons explica El Diario.es. A més, considera que pretenen "realitzar una sort d'inquisició territorial contra tot aquell relacionat amb el col·lectiu de presos de l'extingida banda terrorista ETA, sense que existeixi aparença delictiva en les conductes que s'exposen".
La fiscalia subratlla que els homenatges a presos d'ETA van vulnerar "greument la dignitat" de les víctimes del terrorisme de "forma sistemàtica". “Per a aquesta restauració de la dignitat de les víctimes del terrorisme d'ETA cal que es doni per conclosa la instrucció i puguem avançar en la tramitació de la causa fins a l'acte del judici oral i el dictat d'una sentència reparadora”, diu la fiscalia de l'Audiència. “Tots els esforços argumentatius dels uns i els altres i l'afany per allargar la instrucció cap enlloc allunyat dels fins de la Justícia i de l'interès de les víctimes esdevenen inútils”, assegura el fiscal García-Berro.
García-Castellón va ampliar la setmana passada el termini de la instrucció fins al 29 de juliol d'enguany i va ordenar a Telegram que informés sobre la titularitat de tres canals "on s'imparteixen directrius i instruccions sobre diverses qüestions i àmbits relacionats amb els presos i fugats de l'organització terrorista ETA". L'instructor també fa referència a dos investigats, als quals se'ls ha intervingut el seu telèfon durant la seva detenció el juny del 2021. Es tracta de Carlos Saez de Erguilaz Murgiondo i Felipe San Epifanio San Pedro. A més, el jutge de l'Audiència Nacional assegura que estan subscrits a aquests canals de Telegram.
El fiscal ha decidit recórrer contra la decisió davant la Sala penal de l'Audiència Nacional, la instància superior a García-Castellón, als magistrats de la qual diu del jutge instructor: “Ni s'imparteixen directrius i instruccions ni l'activitat desplegada en aquest mitjà de comunicació social [Kalera.info] és constitutiva d'activitat criminal de cap gènere”. “D'emparar-se aquesta imprudent línia de recerca –afegeix– estaríem incorrent en una recerca prospectiva”.