Nova acció de la CUP contra l'increment de les tarifes de l'electricitat, que marca preus rècord des de fa setmanes, i contra l'oligopoli elèctric. Militants i càrrecs electes de la formació han ocupat aquest migdia les oficines d'Endesa a la Gran Via de Barcelona. Entre els participants a la protesta hi ha la diputada al Parlament Eulàlia Reguant i el diputat Dani Cornellà. 

Els militants i càrrecs electes de la CUP han ocupat l'oficina mentre portant pancartes on es podia llegir "Ens roben" i al crit de la "La llum és un dret" i "Endesa ens roba". Segons la formació "és el moment de crear un nou model energètic pel nostre país! Un model 100% públic!".

No és la primera ocupació d'oficines d'Endesa protagonitzada per militants i càrrecs electes de la CUP-. El 16 de setembre passat, van fer una acció calcada en una oficina d'Endesa a Girona. Cornellà va denunciar que "mentre les grans empreses elèctriques nodreixen els seus consells d’administració amb antics càrrecs polítics, obtenen beneficis milionaris a costa d’especular amb drets essencials".

  La CUP considera insuficients i temporals les mesures adoptades pel govern espanyol per fer front a l'increment desmesurat de les tarifes de l'electricitat registrades des de finals de l'estiu, amb un mes d'octubre de rècords. "L’electricitat no pot ser objecte d’especulació, no pot ser que el 90% del sistema elèctric estigui controlat per oligopolis energètics i s’enriqueixin amb l’empobriment de la majoria de la població", ha afirmat Cornellà.

Manifest d'UGT, CCOO i la Confavc

La protesta de la CUP ha coincidit amb l'anunci de la convocatòria d'una protesta el dissabte 6 de novembre a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, contra l'increment de les tarifes elèctriques. Paral·lelament, els sindicats UGT i CCOO i la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc) han elaborat un comunicat conjunt en què reclamen al govern espanyol diverses mesures contra l’increment del preu de la llum.

Els sindicats, igual que la CUP,  reclamen “posar fi a l’oligopoli elèctric”, convertir en estructural el mecanisme pel qual es detreuen a les empreses els “beneficis caiguts del cel” i condonar els deutes de les famílies amb les companyies subministradores quan responen a raons objectives de pèrdua d’ingressos, entre altres. Les entitats han alertat que l’increment del preu de la llum té “greus conseqüències socials” i pot ser també un “obstacle important” per a la recuperació econòmica i la transició vers la sostenibilitat. "Estem assumint les tarifes més altes de la història”, han denunciat els sindicats en un comunicat conjunt.

Intervenir el preu de la llum

Davant aquesta situació, UGT, CCOO i Confavc han reclamat al govern espanyol “intervenir” sobre el preu de la llum. En concret, els sindicats han demanat establir un tram de consum a preu reduït en funció dels ocupants de l’habitatge, condonar els deutes de les famílies amb les subministradores quan responen a raons objectives de pèrdua d’ingressos i convertir en estructural el mecanisme pel qual es detreuen a les empreses elèctriques el “beneficis caiguts del cel”, introduint una auditoria de costos de totes les instal·lacions i centrals de generació.

 

Imatge principal, ocupació de l'oficina d'Endesa a la Gran Via de la Barcelona / @CUPBarcelona