Després de tres setmanes de pactes i negociacions marcades per la fragmentació i els vetos entre partits independentistes i constitucionalistes, els ajuntaments han tancat aquest dissabte els governs municipals. Els consistoris de les comarques tarragonines i de les Terres de l’Ebre comencen a partir d’avui un nou mandat amb cares renovades, nous acords i molts reptes per endavant.

693 municipis catalans han tancat les eleccions amb majoria absoluta, però en 254 cal pactar. En concret, a la demarcació de Tarragona 47 pobles havien de jugar a les enteses. Com han quedat finalment les alcaldies al sud del territori català?

Fi de l’era Ballesteros: Tarragona queda en mans d’ERC

El socialista Josep Fèlix Ballesteros ha perdut el tron de Tarragona. Pau Ricomà (ERC) serà el nou alcalde de la ciutat i acabarà, així, amb els 12 anys de mandat de l’històric socialista.

El PSC va patir una gran davallada el passat 26-M. Ballesteros, que fins ara governava amb el suport del Partit Popular i Unió, va obtenir 7 regidors, tot i que havia arribat a tenir-ne 13. ERC, amb 7 regidors, necessitava el suport de JxCAT (3), els comuns (2) i la CUP (2), per prendre-li l'alcaldia al socialista i així ha estat finalment. JxCAT ja va manifestar des d’un primer moment el seu acord en donar suport a Ricomà, tot i que,per ara, no es planteja entrar al govern. La CUP ha acceptat votar-hi a favor a canvi d’una sèrie de “mesures mínimes” i els comuns també s’hi han sumat i no descarten un pacte de govern amb ERC. Així doncs, després de 80 anys, Tarragona torna a tenir un alcalde republicà.

Tanmateix, aquest acord no ha estat absent de polèmica. Després de fer-se pública la notícia, Ballesteros va acusar els comuns de traïció. En una roda de premsa davant els mitjans, el socialista va explicar que tenia un preacord amb En Comú Podem abans de les eleccions i lamenta que hagin “enganyat els seus afiliats” pactant finalment amb Ricomà. 

Tarragona

Pellicer seguirà a Reus, però amb una vicealcaldia d’ERC

Junts per Reus i ERC han tancat finalment un pacte per investir novament Carles Pellicer com a alcalde de la capital del Baix Camp. Com a contrapartida, i per visualitzar el pes polític dels republicans després de triplicar regidors en les eleccions del passat 26-M, la cap de llista Noemí Llauradó ostentarà una vicealcaldia. Aquest càrrec de nova creació assumirà la representació i les relacions institucionals amb la Generalitat, coordinarà l'acció de govern mitjançant comissions tècniques i presidirà una comissió de regidors delegats.

De moment serà un govern en minoria de 13 de 27 regidors, si bé en les properes setmanes podrien unir-s’hi els dos regidors d’Ara Reus. Un fet que implicaria repetir l’executiu de la darrera legislatura. PSC, Ciutadans i la CUP es mantindran en l’oposició.

Reus

Roigé, sola a Tortosa

La cap de llista de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé, haurà de governar sola a la ciutat. Tot i que des d’un primer moment l’alcaldessa va mostrar la seva voluntat de governar amb ERC, els republicans li han tancat la porta i no han reeditat el pacte.

Les dues formacions han governat la ciutat els últims tres anys, i també havien estat socis de govern en el mandat 2007-2011, però ara Roigé ho haurà de fer en minoria amb 7 regidors, a 4 de la majoria. L’alcaldessa només porta un any al poder, després d’agafar el relleu de Ferran Bel, que va renunciar després d’onze anys per centrar-se en el seu càrrec de diputat al Congrés.

Tortosa

Els socialistes governaran en minoria al Vendrell

El socialista Kenneth Martínez serà el nou alcalde de la ciutat arran d’un pacte de govern amb l’únic regidor de l’AVP-FIC. Martínez té el suport de 9 dels 21 regidors del consistori. Els vuit regidors socialistes i el de l’AVP-FIC configuren un futur govern de nou regidors a l’Ajuntament del Vendrell, a només dos de la majoria absoluta. L’oposició quedaria formada pels sis regidors de la coalició Som Poble-ERC; dos de JxCat; dos de Cs; dos de Sí Se Puede, i un de Primàries.

En el darrer mandat, els socialistes —encapçalats per l’històric Martí Carnicer que ha abandonat l’Ajuntament després de quatre dècades— havien governat en minoria al Vendrell amb una coalició a tres bandes amb CiU i ERC.

Vendrell

Amposta no dubta: hegemonia d’ERC 

El republicà Adam Tomàs ha revalidat l'alcaldia d'Amposta ampliant amb cinc regidors més la majoria absoluta que havia obtingut fa quatre anys. Esquerra d'Amposta-ERC va arrassar a les urnes el passat 26M i compte 16 regidors, pel que podrà governar, novament, sense dependre de pactes amb altres forces. Els republicans han capitalitzat l'alcaldia després de 28 anys de majories convergents.

Amposta

Vila-seca: Adeu a Poblet i benvinguda la ‘sociovergència’

La candidatura de Vila-seca Segura, una marca vinculada a JxCat, ha tancat un acord de govern amb el PSC a Vila-seca i els dos regidors socialistes se sumaran als vuit de la candidatura liderada per Pere Segura. D’aquesta manera, després del relleu de l’històric convergent Josep Poblet, la formació ha aconseguit el suport de 10 dels 21 representants al consistori.

Vila-seca havia viscut sempre en una hegemonia convergent, gaudint de majoria absoluta en els sis últims mandats, però aquesta legislatura hauran de governar amb els socialistes, tot i haver reconegut les diferències ideològiques que els separen. Vila-seca En Comú i Decidim Vila-seca no han acceptat entrar a l’acord.

Vilaseca

Granados governarà en minoria a Salou (a l’espera d’ERC)

El PSC de Salou ha decidit no revalidar el pacte de govern de la darrera legislatura i Sumem per Salou-Junts, el partit de l’alcalde en funcions, Pere Granados, s’ha vist abocat a iniciar un nou mandat en solitari.

Granados manté una via de negociació amb ERC, amb qui també suma majoria —11 dels 21 regidors en joc—, tot i que no hi ha res decidit. Si arriba, el pacte es produiria després de la constitució de l’ajuntament.

Per als socialistes, les “ingerències externes” per la qüestió catalana han pesat més que el projecte de Salou quan, segons el candidat socialista David González, és el que sempre havien prioritzat els dos socis de govern. També atribueix la ruptura del diàleg a l’”ego” de Granados i que porti els pactes postelectorals al terreny personal.

Salou

El PSC de Calafell suma amb el PP

El PSC de Calafell ha signat un segon pacte d’estabilitat. Si a mitjans d’aquesta setmana els socialistes (9 regidors) anunciaven un acord de governabilitat amb la regidora d’En Comú-Podem, finalment, l'entesa s'ha realitzar amb l’edil del PP. Això permet al PSC sumar la majoria del Ple municipal, amb el suport garantit d’11 dels 21 membres del consistori.  D'aquesta manera, Ramon Ferré, seguirà com a alcalde. 

Ara fa quatre anys, Ferré va arribar a l’alcaldia gràcies a un pacte de govern amb el PP i UAM, i el suport extern de Cs. Aquella aliança va desbancar el cap de llista de CiU, Joan Olivella, que havia guanyat les eleccions.

Ajuntament de Calafell

Segon mandat de Mendoza a Cambrils

Camí Mendoza (ERC) ha estat investida alcaldessa de Cambrils per segona legislatura consecutiva gràcies al suport de Junts per Cambrils i Nou Moviment Ciutadà per Cambrils (NMC). Amb les dues formacions també ha tancat un pacte de govern que li permetrà tenir la majoria al plenari, amb dotze regidors de 21. En el discurs de proclamació, Mendoza ha afirmat que continuarà al servei de la ciutadania, amb la porta oberta i disposada a escoltar i dialogar. Ha assenyalat que impulsarà polítiques socials i que revitalitzin l’activitat econòmica del municipi. 

Cambrils

El relleu d'Albert Batet a Valls

La candidata de Junts per Valls, Dolors Farré, ha estat investida alcaldessa de la capital de l'Alt Camp amb el suport dels vuit regidors del seu grup i amb l'abstenció de la coalició d'ERC i Compromís per Valls. Farré, relleva a Albert Batet, portaveu de JxCat al Parlament, a l'alcaldia i engega  la legislatura amb un govern en minoria, tal com ja va passar en l'anterior mandat quan els republicans també es van abstenir per aplanar la investidura. 

Valls

Imatge: Pau Ricomà / EFE