Nou cas de catalanofòbia a les Illes Balears, però en aquesta ocasió en un partit de futbol de categories inferiors. La Unió Esportiva Petra, de Mallorca, ha emès aquest dilluns un comunicat per denunciar un greu cas de violència lingüística aquest cap de setmana. L'equip denuncia que l'entrenador de l'equip Aleví B va ser expulsat durant el partit contra el Club Cardassar Atlètic per dirigir-se en català a l'àrbitra. La junta directiva del club denuncia en un comunicat que en l’acta del partit que va redactar la col·legiala assenyala que "al descans, l’entrenador titular passa a dirigir-se a mi en català. En demanar-li que es dirigís a mi en castellà, va perpetuar el seu dialecte. Vaig arribar a comprendre faltes de respecte i, sense aconseguir que parés, vaig decidir expulsar-lo". 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by UE PETRA (@ue_petra)

 

Indignació amb l'àrbitra del partit

El club ha explicat que durant el partit l'entrenador va ser sancionat amb una targeta groga per protestar una decisió arbitral. Una vegada acabada la primera part, míster i àrbitra van parlar, on ella li demana diverses vegades que parlés en castellà, ja que assegura que no entén el català. El club assenyala que "en un moment de la conversa, es digereix al nostre entrenador amb les següents paraules: ‘Som a Mallorca, Mallorca és part d’Espanya, no pas Espanya part de Mallorca. Vostè m’ha de parlar en castellà".  

La Unió Esportiva Petra ha mostrat la seva "indignació i rebuig" davant de la situació que va viure el seu entrenador. En el comunicat, "sense entrar a valorar si les protestes (…) mereixen una amonestació", consideren que és intolerable que una decisió d'una àrbitra de futbol en una competició esportiva "es pugui veure influenciada, si s'ha de jutjar per la redacció de l'acta del partit, pel fet que un entrenador, en aquest cas, utilitzi la seva llengua materna allà on aquesta és oficial de fa segles". I conclou, "si segons l'acta la segona targeta és per "desobeir indicacions meves", les úniques indicacions van ser que "deixés d'utilitzar el català durant la conversa""

Qui és l'àrbitra catalanòfoba?

Hi ha poca informació sobre l'àrbitra catalanòfoba, però a l'acta de l'últim partit entre els alevins del Petra i el Cardassar Atlètic hi consta que el seu nom és Laura Santos Fernández. Té el seu perfil d'Instagram privat, però a la seva descripció confirma que és àrbitra de la Reial Federació Andalusa de Futbol (RFAF), que té la vida entre Sevilla i Palma, que és llicenciada en psicologia i que és opositora a la Guàrdia Civil.

Arbitra Laura Santos Fernandez, Catalanofobia Mallorca, Instagram
Captura de pantalla del perfil d'Instagram de l'àrbitra catalanòfoba, Laura Santos Fernández

La resposta de la Federació Balear

En un breu comunicat, la Federació de Futbol de les Illes Balears (FFIB) ha respost a la polèmica i ha assegurat que "als camps de futbol ha d'aplicar-se sempre el sentit comú del respecte lingüístic en tot moment". "És per això que cap dels 33.000 federats que formen el nostre futbol entre tots els agents implicats, deu sentir-se discriminat per l'idioma oficial que decideixi emprar amb total llibertat", ha conclòs. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!