Al llarg d'aquesta campanya de les eleccions generals 2023, els retrets entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya han estat pràcticament inexistents. L'excepció, però, ha arribat aquest divendres. Els republicans han instat Junts i la CUP a exigir plegats el traspàs de Rodalies. Des de Manresa, Nogueras ha respost que Catalunya ja té el traspàs des de fa 10 anys, però el que falta és "la infraestructura i els diners". En tot cas, ha esclatat contra Gabriel Rufián i l'ha avisat que no pot pretendre que ara els diputats de Junts facin de "bombers" dels seus "mals acords" a Madrid sense que ells "rectifiquin la seva submissió al PSOE i Sumar". "Nosaltres tenim clar que no serem la crossa de ningú", ha declarat la cap de llista juntaire al Congrés. 

🟡 Llistes electorals a les generals 2023 Catalunya

Seguint en la línia dels missatges d'unitat que Esquerra llança, Míriam Nogueras ha apuntat que Junts "no ha deixat anar mai la mà de la unitat" i ha plantejat un "consens explícit dels partits que no tenen seu a Madrid" de comprometre's a no votar cap llei que buidi de competències i recursos econòmics a Catalunya. Per a la número u de Junts a la cambra baixa espanyola, aquesta legislatura presenta un balanç "dolent" per al país perquè "és més petit i més pobre". En aquesta línia, ha posat com a exemples el fet d'haver perdut la gestió del cànon de residus, la llei de la ciència o la llei educativa de Celaá, per no "blindar la llengua catalana". Sobre aquests greuges, Nogueras ha volgut subratllar que no és una qüestió que només denunciï l'independentisme. Amb tot, ha volgut expressar que la diferència respecte altres candidatures és que ells tenen un "projecte" contra aquests greuges: la independència.

Toni Castellà interpel·la els votants "decebuts" d'Esquerra Republicana i la CUP

Des del mateix acte a Manresa, el candidat de Junts al Senat per Barcelona, Toni Castellà, ha volgut interpel·lar els votants "decebuts" d'Esquerra Republicana i la CUP i als catalans que estan "empipats i es volen abstenir": "No els demano que canviïn de partit o ideologia ni que deixin d'estar empipats, els demano fer confiança i concentrar el vot en Junts". El líder nacional de Demòcrates ha argumentat aquesta petició perquè "aquests quatre anys l'equip de la Míriam Nogueras ha plantat cara, perquè la llista de Junts és l'única que conrea la unitat incorporant tres dels quatre partits que vam formar Junts pel Sí, perquè és l'única candidatura que manté el compromís amb l'1-O i perquè és l'única que té el compromís ferm de no investir cap president espanyol si no hi ha cap reconeixement al dret d'autodeterminació".

Al míting també hi ha participat la presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, que ha animat a votar a la seva formació per evitar que l'Estat segueixi "desdibuixant" Catalunya. En paral·lel, ha emplaçat a no conformar-se amb el "mal menor" i ha reivindicat que no s'hagi pactat amb el PSC a la Diputació de Barcelona: "Prediquem la coherència amb la convicció més gran, no acceptarem cap lliçó d'aquells que ens diuen que no som de fiar perquè ells han preferit pactar amb els socialistes a les diputacions de Tarragona i Lleida".