L'economista Santiago Niño Becerra ha advertit al programa Versió RAC1, que Espanya "és un país pobre", i ha explicat que totes les ajudes, els ERTO, els avals de crèdit o els ICO "els ha hagut de finançar a base de deute”.

Segons Becerra, el problema és que s'ha disparat el deute públic d'Espanya, que ha arribat al nivell més alt des de la Guerra de Cuba, amb el 117% del PIB el 2020. L'economista ha assegurat que aquesta és una situació perillosa, perquè “si el deute supera el 120% del PIB pot passar que els mercats no l’acceptin o que el preu del deute s’incrementi encara més”. “El problema és que, en teoria, aquests deutes s’han de tornar, i no es pot tornar aquesta quantitat”, ha reconegut.

Ha precisat que el 2020 això significa que "el deute públic es va incrementar en 120.000 milions d'euros, només en un any". "Són quantitats que escapen a la imaginació, cap país pot pagar tot el que deu”, ha indicat.

Becerra ha explicat el que intenta fer el govern del PSOE i Podemos. Al seu entendre, s’està planejant donar ajudes directes a les empreses o fer quitances de crèdits que s’han donat, "però han de ser empreses viables". "Vol evitar que els diners vagin a les ‘empreses zombi’”, ha explicat.

El deute de les administracions públiques espanyoles va tancar 2020 en els 1,311 bilions d'euros, una quantitat equivalent al 117,1% del PIB, segons l'avanç que va publicar aquest dimecres el Banc d'Espanya. La pandèmia de la Covid ha representat un cop brutal sobre l'economia que s'ha compensat amb un fort augment de la despesa pública i, per tant, de l'endeutament. 

L'endeutament de les administracions espanyoles no arribava a cotes del 117% del PIB des de l'any 1902, quan va tocar el 128% del PIB per les conseqüències de la Guerra de Cuba i la crisi global dels preus agraris. 

Segons informa El País, els interessos del deute públic espanyol se situen en uns 26.000 milions d'euros i ja representen la tercera major partida de l'Estat després de les pensions i els sous dels funcionaris.