"El rei Felip ha d'abdicar per resoldre la crisi constitucional d'Espanya". Així es titula l'article que José Buscaglia, professor de la Universitat Northeastern de Boston, publica a la revista nord-americana Newsweek, on proposa la renúncia del monarca espanyol com a últim intent per evitar la independència catalana. Segons l'acadèmic, una independència catalana seria un escenari "perillós", perquè podria desencadenar un efecte dominó a la resta de l'Estat espanyol i fins i tot a altres països europeus.

Després de fer un repàs dels últims anys de la política catalana, i del desenvolupament de l'1-O ("una brutalitat policíaca mai vista a Espanya des de la dictadura de Franco"), el professor es fixa en l'"estranya aparició" televisiva del rei espanyol, que "va demanar al Govern català tornar a la legalitat constitucional i no va disculpar-se per la campanya de terror impulsada per la policia nacional". També destaca que "no va dirigir-se als catalans en la seva pròpia llengua", que el monarca sap parlar perfectament.

"En aquest punt Felip va deixar de ser el rei de tots els espanyols", assegura José Buscaglia. És per això que li adreça un missatge: "Mentre les relacions entre Madrid i Barcelona continuen deteriorant-se, ell faria bé de considerar fer un últim sacrifici per salvar el seu país d'ell mateix". 

El professor de Northeastern continua: "La seva abdicació portaria a la proclamació d'una Tercera República, a nous governs a Madrid i Barcelona i a una assemblea constituent que desembocaria en la creació d'un estat federal multinacional on andalusos, bascos, canaris, castellans, catalans i altres podrien reconciliar-se amb el seu passat".