La causa catalana ha tornat a despertar l'interès de la premsa internacional després de la detenció del president Carles Puigdemont a Alemanya diumenge passat. Catalunya ha centrat editorials recentment a la revista alemanya Der Spiegel i el diari britànic The Times, mitjans que s'han mostrat molt crítics amb l'empresonament de la cúpula independentista i una possible extradició del president. Ara a aquests dos mitjans de referència s'afegeix el nord-americà The New York Times, que ha demanat una solució política a la contesa catalana.

En un contundent editorial, que porta el títol "La disputa de Catalunya a Alemanya", el diari nord-americà posa en relleu la deriva repressiva per part del govern de Mariano Rajoy. La capçalera no acaba de veure fins a quin punt es pot imposar delictes tan greus a Puigdemont, quan aquest és un representant elegit de manera democràtica que "mai no ha recorregut a la violència".

En el text, afirma que l'Estat s'entossudeix a presentar Puigdemont com un "simple criminal", quan realment després de la seva detenció a Alemanya el conflicte ja ha assolit nivells europeus. El diari recorda que l'extradició del president ara és sobre la taula i que això depèn de l'equivalència entre els delictes de rebel·lió i el d'alta traïció, a Espanya i Alemanya, una relació que a The New York Times identifiquen com a "vaga".

Després de la detenció del president i la possibilitat que es forci la seva tornada a terres espanyoles, el diari nord-americà afirma que fa falta més política i menys judicialització. Per a The New York Times és el moment de "gestos conciliadors" per a una confrontació que —lamenta l'editorial— "ha arribat massa lluny".

L'Estat, en evidència

L'opinió del diari nord-americà és doncs una esmena als darrers moviments de les institucions espanyoles respecte a Catalunya. The New York Times parla de la violència policial de l'1-O i de la persecució dels líders polítics independentistes per la seva convocatòria.

El diari ho denuncia sense negar la seva defensa editorial de la unitat d'Espanya. Sosté que, en definitiva, l'actitud del govern espanyol és una arma de doble tall amb la qual s'està donant veu i raons a l'indepedentisme.