El diari nord-americà The New York Times considera que "el moviment independentista de Catalunya no desapareixerà". En un article, el rotatiu parla del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, del qual diu que no es va preocupar del moviment independentista fins que el mes d'octubre passat el Parlament va declarar la independència: "Abans semblava que el senyor Rajoy esperés que el problema desaparegués tot sol".

Per fonamentar la seva tesi, el The New York Times es basa en els resultats de les eleccions del 21 de desembre, en què els partits independentistes van han guanyat la majoria d'escons al Parlament. A més a més, afegeix que "Espanya s'està mirant un conflicte de llarg termini amb uns catalans encoratjats, les demandes dels quals seran difícils d'ignorar". 

El diari es fa ressò de les declaracions que va fer el president Carles Puigdemont des de Brussel·les el dia dels comicis, i recorda que va dir que "com a mínim hem guanyat el dret de ser escoltats; tant si agrada com si no, hi ha d'haver un diàleg".

"Tot i les demandes del president català, Rajoy sembla reticent a canviar d'actitud i aproximar-se a Catalunya", sentencia The New York Times, que matisa que tot i la victòria independentista el president espanyol "només va optar per felicitar Ciutadans i els seus resultats".

Finalment, el diari nord-americà considera que amb els resultats de dijous passat "el partit de Mariano Rajoy s'enfronta a ser vist com el principal responsable de la unitat espanyola". Acaba afegint que tot i que els partits proindependència puguin arribar a un acord per governar junts, "Rajoy podria tornar a aplicar l'article 155".