A les portes de les eleccions generals d'aquest diumenge, el diari The New York Times ha publicat un article de l'escriptor argentí Diego Fonseca que analitza i ensorra l'Espanya política. L'escriptor ha carregat amb duresa contra els candidats Pedro Sánchez, Pablo Casado i Albert Rivera i ha alertat que Europa "té un problema" amb aquest Estat. "Espanya és un país insular sense política exterior, provincià i fronterer, sense idees ni lideratge per resoldre les crisis que el travessen, amb la ultradreta desperta i Catalunya expectant", diu.

Per l'articulista, la política espanyola actual "projecta preocupació" i avisa que la solució només pot passar per "la negociació i el diàleg permanent" i no pas per l'actitud que han tingut fins ara els dirigents. L'article retrata una Espanya on "el show eclipsa la política" i acusa els polítics espanyols d'oblidar en quines condicions es troba el país: "El conflicte independentista ha acabat on no hauria d'haver acabat: en un judici contra el procés. El país no acaba de sortir de la crisi de 2008, té una taxa d'atur per sobre de la mitjana europea, milers de llocs de feina precaris, salaris depriments...".

"Tres immadurs en una baralla de pati d'escola"

L'article carrega amb força contra l'actitud dels tres principals candidats a arribar a la Moncloa, Albert Rivera, Pedro Sánchez i Pablo Casado, i els considera "polítics immadurs incapaços de fer-se càrrec de la nació". L'article titlla els últims debats electorals de "vergonyosos" i critica que en cap d'ells s'hagin tractat qüestions com els plans d'educació, gènere, salut, migració o pensions. "Tot s'ho va emportar un riu d'hipèrboles i sarcasmes buits. Cada cop que algú introduïa una proposta, un altre s'encarregava de llençar-li a sobre una galleda d'escombraries. Les idees s'extraviaven entre interrupcions de niñatos", relata l'article.

En aquesta línia, el remarca la figura de Pablo Iglesias, qui considera que no ha sortit esquitxat d'aquesta campanya tan agressiva. "És revelador que l'únic candidat que hagi complert un rol de polític madur sigui el rebel de la cua que espanta l'establishment. És un símptoma preocupant".

El diari no oblida l'auge de l'extremadreta

Per si no fos prou, l'escrit de The New York Times recorda que aquestes eleccions generals estaran marcades per la ultradreta de Vox. "La nova dreta és la filla del més vell i ranci d'Espanya: el mai jutjat franquisme", diu.

Per tot això, finalment, fa una crida a resoldre la situació espanyola amb "negociació i diàleg permanent". "Si no és així, Europa, tens un altre problema", conclou.