La consellera del Consell de la República Neus Torbisco, responsable de l'acció internacional, ha comunicat la decisió de plegar per raons de feina. En una carta enviada al Consell el passat 30 de gener i que s'ha conegut ara, explica que ha estat nomenada catedràtica adjunta al Geneva Graduate Institute, i que això "implica noves responsabilitats (docents, directives i de lideratge de projectes de recerca, sobretot) molt exigents". 

Torbisco precisa que la renúncia no és per cap discrepància política sinó per acumulació de feina. "Aquesta decisió és molt meditada i fruit d'un procés de reflexió que m'ha dut a la conclusió que en les meves actuals circumstàncies professionals i personals, no disposo del temps i de les energies que requereix l'exercici del meu càrrec i la participació ordinària al govern del Consell", apunta.

També assenyala que els membres del govern del Consell de la República han de tenir una gran disponibilitat, i que ella no la té actualment. "Si bé en espais de voluntariat la disponibilitat, especialment de les persones que treballem, és comprensible que siguin limitades, les greus circumstàncies de repressió política i de vulneració de drets que vivim a Catalunya fan que l'acció del Consell de la República sigui imprescindible. Per aquest motiu, considero que els membres del govern han de tenir una disponibilitat i capacitat de treball superiors a les que ara mateix disposo", ha precisat. Torbisco ha assegurat que seguirà compromesa amb la causa independentista.

 

 

Decepció amb un sector de l'independentisme

 

Torbisco afirma que se sent "profundament agraïda al president Carles Puigdemont i al vicepresident Toni Comín per l'oportunitat única que em van oferir i per ser una font d'inspiració i un model de lluita, treball i resistència admirables en un context advers". I la catedràtica també encoratja els més de 100.000 registrats al Consell: "Tinguem el coratge de no rendir-nos, de persistir malgrat la por, la repressió i la decepció. Cooperant amb lleialtat som imparables. L'1-O n'és la millor prova", afegeix. I no amaga la decepció per l'oposició que un sector de l'independentisme, en al·lusió a la direcció d'ERC, ha fet al Consell de la República. "He estat testimoni directe d’episodis molt decebedors que no haguéssim esperat mai de companys de viatge que confiava que contribuirien a fer créixer una institució amb una legitimitat democràtica sòlida i una missió imprescindible en el context de repressió estatal que ha caracteritzat el període posterior a l'1-O", ha indicat.

 

L'institut que forma els càrrecs de l'ONU

 

El Geneva Graduate Institut és una institució de postgrau d'educació superior acreditada pel govern suís i dedicada als estudis internacionals i de desenvolupament. La seu està ubicada a Ginebra. Per les seves aules hi han passat el qui va ser secretari general de l'ONU Kofi Annan, set premis Nobel, un premi Pulitzer, i nombrosos ambaixadors, ministres d'Afers Exteriors i alguns caps d'Estat. Va ser creat el 1927 per dos alts funcionaris de la Lliga de Nacions, precedent de l'ONU: el suís William Rappard i el francès Paul Mantoux. És el centre que tradicionalment forma els càrrecs de l'ONU.