La presidenta del PDeCAT i candidata del partit a les municipals de Barcelona, Neus Munté, ha afirmat que, segons el seu parer, l'independentisme va cometre un error en pecar d'ingenuïtat i creure el govern central quan deia que "en absència de la violència es podia parlar de tot". Ha realitzat aquestes afirmacions en una entrevista a Europa Press.

Presses excessives

Munté, que va ser consellera de Presidència al Govern de Carles Puigdemont però que va deixar el seu càrrec tres mesos abans de l'aplicació del 155, apunta que fixar-se terminis ajustats tampoc va ser positiu: "Una de les coses que hem après és que no ens podem fixar uns terminis tan asfixiants com hem fet altres vegades". I ha afegit: "Aquest va ser un error important, deixar-nos portar per la màxima del 'tenim pressa', ja que les presses no sempre funcionen quan has d'anar reforçant una majoria, fent molta pedagogia i compassant molt bé els passos també amb el ritme que la ciutadania reclama".

Els errors de Madrid

Munté afirma que des de la Generalitat s'han comès errors que s'han reconegut però, en canvi, des de l'Estat se n'han comès molts altres d'enorme gravetat que en cap cas no s'han admès ni s'ha demostrat cap tipus de voluntat de reparació. Entre el que considera errors comesos per l'Estat, cita, per exemple, no acceptar que un 80% de la societat catalana vulgui un referèndum pactat i respondre el procés independentista amb "judicialització, persecució judicial, amenaces, ús de la força i repressió".

El nou Govern

Neus Munté ha apostat per un Govern estable i una legislatura llarga a Catalunya: "Espero que duri més de cinc mesos", ha dit, després que el president Carles Puigdemont argumentés que la legislatura és excepcional i que el president Quim Torra pot convocar eleccions en cinc mesos si l'Estat no canvia d'estratègia amb l'independentisme. La dirigent del PDeCAT confia en una legislatura que permeti "fer coses i, per poder tirar endavant accions i mesures interessants, ha de durar en el temps". "Espero que sigui una legislatura més llarga que curta, si bé és cert que no tot depèn de nosaltres ni de la nostra voluntat; per tant, no hem d'obsessionar-nos com sí que hem fet en d'altres ocasions amb els terminis i amb les dates", ha defensat Munté.

Defensa nomenar consellers els presos

Sobre la possibilitat que en el Govern de Quim Torra hi pugui haver consellers a la presó o a l'estranger, Munté ha avalat la voluntat de voler restituir el Govern de Puigdemont: "La restitució és imprescindible en un moment en què necessitem reafirmar la nostra dignitat". Ara bé, subratlla que nomenar consellers a la presó o a l'estranger ha de ser "perfectament compatible amb la necessitat que el Govern i, per tant tots i cadascun dels departaments, es posi a treballar de manera immediata per recuperar el temps perdut i reparar els efectes del 155". "Segur que s'haurà pensat en fórmules que permetin aquesta doble via. El conseller encapçala el departament, però en els departaments hi ha un gran engranatge perfecte" en els nivells inferiors, ha precisat.

Restituir Puigdemont

També comparteix que es vulgui restituir Carles Puigdemont, però subratlla que "hi ha un president, que és Quim Torra i que exercirà com a president" amb tot el suport del PDeCAT. "Considerem legítim el president Puigdemont i forma part de la necessària restitució treballar perquè pugui tornar a ser el president de la Generalitat; dit això, Quim Torra és el president i cal donar-li suport absolutament", subratlla. Preguntada per si una fórmula per restituir Carles Puigdemont seria insistir en la reforma de la Llei de la Presidència (suspesa pel TC) o bé modificar el reglament del Parlament, ha valorat: "Aquesta via s'ha treballat, s'ha arribat fins on s'ha pogut, però ha quedat molt clara quina era la intenció de la majoria del Parlament".

Pel diàleg amb Madrid

Munté defensa que Quim Torra ha de parlar amb el president Mariano Rajoy sense línies vermelles: "Té tot el dret de voler situar sobre la taula un conjunt de temes que compten amb un suport majoritari a Catalunya i que ha configurat un determinat Parlament que l'ha investit". "Davant d'una oferta de diàleg no hi pot haver limitacions sobre el que es vol parlar" i el Govern de l'Estat ja ha demostrat massa vegades que la seva oferta de diàleg no és sincera perquè veta els temes sobiranistes, ha lamentat.