El diari Neues Deutschland de Berlín ha advertit que la detenció de l'eurodiputada Clara Ponsatí dimarts per part dels Mossos és un "precedent antidemocràtic" per a tot Europa, perquè és el primer cop que es deté un parlamentari europeu amb la immunitat reconeguda. El rotatiu recorda que el qui va ser portaveu del president de l'Eurocambra David Sassoli, que va morir l'any passat, ha remarcat també que no hi ha cap precedent de la detenció que va patir la consellera exiliada. "Espanya ha deixat patent un precedent antidemocràtic. Espanya ha fet el que la catalana exiliada esperava quan va ser detinguda després d'una roda de premsa a la seu del Col·legi de Periodistes. Ponsatí, eurodiputada de Junts i confident del president a l'exili Carles Puigdemont, va poder demostrar que a Espanya ni tan sols la immunitat la protegeix. "El dia de la meva tornada demostra clarament que la persecució a la qual m'enfronto no només m'afecta a mi, sinó a tot el país", va dir Ponsatí. Va ser posada en llibertat al cap de 4 hores i haurà de comparèixer davant del jutge instructor Pablo Llarena al Tribunal Suprem de Madrid el 24 d'abril. És poc probable que ho faci, perquè nega la legitimitat del tribunal i del jutge", assenyala. 

Neues Deutschland Ponsatí

Neues Deutschland Clara Ponsatí

"La consellera catalana Ponsatí: un precedent a Europa", titula Neues Deutschland

Segons Neues Deutschland, la detenció dels Mossos ha posat de manifest la "passivitat" de les institucions europees a l'hora de defensar la immunitat dels europarlamentaris. "Es va poder comprovar quan l'eurodiputada va ser detinguda: en comptes de defensar immediatament la immunitat, la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, només va apuntar a través d'un portaveu: "Estem examinant tots els aspectes jurídics d'aquest cas"", indica. El diari insisteix que Metsola sap perfectament que per detenir un eurodiputat cal abans aixecar la immunitat, i que Llarena és el que hauria d'haver demanat al Parlament Europeu abans que res.

El diari recull declaracions de l'advocat Gonzalo Boye, que afirma que respecte a Puigdemont i Ponsatí Espanya ha patit una "derrota completa". "A Espanya els membres del Govern de Puigdemont van ser condemnats a penes de presó de fins a 13 anys per sedició. En canvi, ni a Alemanya, ni a Suïssa, ni a Bèlgica ni a Escòcia els jutges van trobar proves d'això, i van denegar en conseqüència les extradicions", resumeix el diari.

Ponsatí ha tornat a Barcelona després d'assistir al ple del Parlament Europeu l'endemà de la detenció. Tot i la passivitat de la UE fins al moment, el magistrat va preferir evitar la topada entre la legislació espanyola i l'europea que hauria significat impedir a un eurodiputat assistir al plenari, i per tant interferir l'activitat de l'Europarlament. La consellera exiliada pot viatjar lliurement al Principat fins al 24 d'abril, quan ha estat citada a Madrid per Llarena, tot i que no preveu anar-hi.