La fundadora i exlíder de Unió, Progrés i Democràcia (UPyD), Rosa Díez; l'escriptor i filòsof Fernando Savater i l'expresidenta del PP basc María San Gil presentaran aquest dimecres a Madrid la plataforma cívica 'Unió 78' davant de la necessitat de defensar els valors de la Constitució de 1978.

Díez i Savater tornen així a unir les seves forces una vegada més per presentar una plataforma ciutadana que pretenen que tingui el mateix efecte que va tenir al seu dia la plataforma 'Basta Ya!' al País Basc i a la que ja han anunciat la seva adhesió, entre d'altres, l'exlíder dels 'populars' bascos, María San Gil, o l'exdiputat del PSOE Jesús Cuadrado.

De fet, els quatre seran els encarregats de presentar aquest dimecres en un hotel de Madrid aquesta plataforma, que comptarà també a les seves files amb diferents sectors de la societat civil, com a advocats, estudiants, activistes, escriptors o artistes.

"Basta Ya"

Tant Díez com Savater van parlar de "com de bo" que seria que sorgís a nivell nacional un nou col·lectiu cívic "al marge de les ideologies" similar a 'Basta Ya!' aquella plataforma ciutadana que va néixer al País Basc el 1999 a Euskadi, segons ha avançat a Europa Press la mateixa Díez.

Alguns dels components d'aquell col·lectiu cívic, com els mateixos Díez i Savater i el professor Carlos Martínez Gorriarán van crear anys més tard, el 2007, el partit Unió, Progrés i Democràcia (UPyD), que ella mateixa va liderar fins al juliol de 2015.

Ara, Díez i Savater, juntament amb San Gil, tornen a reeditar un 'Ja n'hi ha prou!' nacional llançant la plataforma 'Unión78' per defensar "l'essencial": els valors de la Constitució de 1978, que consideren en perill amb l'arribada de Pedro Sánchez al Palau de la Moncloa.

Rosa Díez, el nom del qual va arribar a sonar com a candidata a lehendakari de la llista conjunta del PP i Ciutadans al País Basc, va demanar el vot per al president dels 'populars', Pablo Casado, en les eleccions generals del passat 10 de novembre. En un acte de campanya que va compartir a Barcelona amb Casado, Díez va arribar a definir Sánchez com "el candidat dels enemics d'Espanya".