Vía Galega, l'ANC en versió gallega, s'ha presentat aquest diumenge a Santiago de Compostel·la davant d'unes 200 persones, sota el lema "fem sentir la nostra veu". L'associació assegura que Galicia és un país ocupat i que li saquegen els recursos, i que ja és hora de guanyar espais de llibertat i deslliurar-se de l'espoli al qual creuen que estan sotmesos.

El portaveu de la plataforma, Suso Seixo, ha afirmat que la voluntat de Vía Galega és crear una consciència nacional, socialment majoritària, a través de la reclamació del dret d'autodeterminació, amb un discurs marcat per l'agenda social gallega. Seixo també ha assegurat que no busquen ocupar l'espai electoral de cap força política, sinó que busquen crear un espai on les classes populars puguin tenir una vida i condicions de treball dignes.  

La presentació ha estat conduïda per Xurxo Souto, un músic i escriptor gallec, i a part d'ell també han intervingut a la presentació altres intel·lectuals gallecs com María Xosé Bravo, Antón Laxe, Susana Méndez, María Bará o Bruno Lopes Teixeiro. Aquest últim ho ha fet en representació de diverses entitats socials que s'han adscrit a la plataforma.