L'Estat li denega la nacionalitat perquè el considera un espia rus. Aquest és el cas d'un empresari nascut a Rússia establert a Catalunya des del 2004, Alexander Dmitrenko, a qui un informe del Ministeri de Defensa no li ha donat llum verda per poder fer aquest tràmit. Dmitrenko va realitzar la sol·licitud l'any 2018 i fa un any va rebre una notificació amb la qual se li transmetia que aquesta petició era rebutjada.

Els motius que argüeix l'Estat es basen en un informe del Centre Nacional d'Intel·ligència espanyol que diu: "A través de fonts pròpies, es té coneixement provat del treball conscient d'Alexander Dmitrenko, de 33 anys, per als serveis d'intel·ligència russos, dels quals rep missions". Alhora, el CNI apunta que l'empresari rus que viu a Catalunya ha detectat "contactes" d'ell "amb alguns dels principals líders del crim organitzat transnacional d'origen rus, per als quals també duu a terme diferents tasques". Convé destacar que en aquest informe no consta cap indici, font, prova o documentació que pugui corroborar aquestes hipòtesis.

Aquesta resolució va causar estupor a Alexander Dmitrenko que, aquest dissabte, en una entrevista al Preguntes Freqüents de TV3, va mostrar la seva "sorpresa i indignació" per aquestes acusacions, que l'han "afectat" molt. "Jo mai he tingut antecedents ni problemes a cap país, és una acusació que ve a dir que, si surto al carrer, pot venir la policia a buscar-me. Jo simplement soc un empresari que es dedica a crear llocs de treball".

La relació amb Alay

El polèmic reportatge que el divendres publicava el 'The New York Times' sobre el cas Volhov també afecta Dmitrenko, que surt mencionat en aquesta informació. Segons el diari nord-americà, que ha accedit a l'informe de la Guàrdia Civil, l'empresari, juntament amb Alay, "van buscar assistència tècnica i financera de Rússia per a la creació de sectors bancari, energètic i de telecomunicacions separats d'Espanya". Alhora, també indica que Dmitrenko, juntament amb Boye, va consultar "a un líder d'un violent grup criminal rus, com a part d'un intent per establir un conducte secret de diners per finançar les seves activitats".

L'empresari rus nega aquests fets i greus acusacions i afirma que la seva tasca simplement es va centrar a crear una associació empresarial per "connectar els dos mons", en referència a Rússia i Catalunya, i proposar "acords d'entesa" a la Cambra de Comerç de Barcelona. En aquesta línia, assenyala que els missatges que s'han publicat estan fora de context i ha lamentat que els mitjans de comunicació no l'hagin contactat per contrastar la informació.

D'altra banda, sobre la seva relació amb Josep Lluís Alay, cap de l'oficina del president Carles Puigdemont, va manifestar que han estat a Rússia dues vegades i que, en un dels viatges, tenien programades dues ponències en dues universitats. "El considero un mentor, l'escolto molt i el respecto moltíssim", va asseverar Alexander Dmitrenko.

 

Imatge principal: Alexander Dmitrenko, en una entrevista al Preguntes Freqüents. TV3.