El govern de la Regió de Múrcia ha decretat el confinament en el litoral de la comunitat, una mesura dràstica que afecta els municipis de Cartagena, San Javier, San Pedro del Pinatar, Los Alcázares, La Unió, Mazarrón i Águilas, a causa de l'arribada massiva de madrilenys que han aprofitat el tancament d'escoles i d'alguns establiments per traslladar-s'hi com si "fossin vacances". El govern murcià ha indicat que en aquestes localitats no hi haurà “llibertat de moviment” i es tancaran tots els negocis a excepció de supermercats i farmàcies.

Es dona el cas que els 7 nous casos de contagi per coronavirus que s'han confirmat avui a Múrcia procedeixen de la comunitat de Madrid.

El president de la comunitat autònoma, Fernando López Miras, ha convocat una roda de premsa d'urgència per a anunciar aquesta mesura que, ha dit, s'ha vist obligat a prendre per la “irresponsabilitat” del gran nombre de persones procedents de la Comunitat de Madrid que s'han pres la quarantena com unes vacances. A més, ha advertit que les mesures es podrien ampliar a altres zones de la regió si continuen les actituds irresponsables i no es compleixen les recomanacions de mantenir-se aïllats i evitar les sortides que no siguin fonamentals.

Només es podrà entrar i sortir en els municipis afectats per la mesura per motius laborals o sanitaris i, dins d'aquestes localitats, els desplaçaments es limitaran a la compra d'aliments o medicaments o a rebre atenció sanitària.

Els establiments que no venguin aliments o fàrmacs es tancaran al públic i les forces i cossos de seguretat establiran controls per a assegurar el compliment de la mesura, que entrarà en vigor avui mateix, amb la publicació d'un decret que està ultimant l'executiu autonòmic.

Els alcaldes dels municipis afectats, així com la delegació del Govern espanyol, han estat ja avisats, i López Miras ha mostrat el seu total suport a l'executiu espanyol si decideix aplicar l'estat d'alarma, que ha considerat imprescindible per a frenar els contagis. El confinament afecta a una població aproximada de 376.000 persones.

Visiblement enfadat, el president ha insistit que “no tots han demostrat una conducta assenyada i responsable”, per tant, “la qual cosa eren cridades al sentit comú i a la responsabilitat ara s'han de convertir en mesures mes dràstiques”. S'ha referit directament als centenars de madrilenys que tenen una segona residència en els municipis costaners i que s'han desplaçat fins aquí, i ha assenyalat el cas d'un home de 88 anys que ja havia desenvolupat la malaltia i encara així es va desplaçar a la regió amb tren i actualment està ingressat en l'UCI de l'hospital Los Arcos.

Aquest cas, ha dit, “se suma a una llarga sèrie de persones que han entès la quarantena a casa com una espècie de vacances en les costes murcianes”. “La imatge és lamentable i irresponsable, no pot ser permès”, ha dit. Per això, ha apel·lat a la col·laboració de tota la societat per a poder frenar els contagis, però ha advertit que no li “tremolarà la mà” si ha d'aplicar noves mesures o ampliar les actuals a la resta de la regió.

L'executiu murcià ja va demanar ahir a tots els madrilenys que es desplacin a la comunitat autònoma que facin un confinament de 14 dies, i avui ha insistit en la vigència d'aquesta mesura i en què qualsevol persona que viatge a aquesta comunitat ha de tenir clar que només podrà estar en el seu domicili per les excepcionals circumstàncies actuals.