Ho han tornat a fer. I aquest cop, amb un registre encara millor. El petit poble de Villarroya, a La Rioja, s'ha coronat, un cop més, com el primer municipi de l'Estat a tancar el seu col·legi electoral. Amb només set electors censats i amb dret a vot a tot el poble, acabar la jornada en poc temps no és especialment complicat, però és que aquest indret del nord d'Espanya s'ha especialitzat a convertir el dia de la democràcia en una oportunitat també per passar-ho bé i diferenciar-se de la resta de poblacions.

🔴 Resultats Eleccions Municipals i Autonòmiques 2023, DIRECTE | ÚLTIMA HORA
 

Ara fa quatre anys, a les darreres eleccions, Villarroya va aconseguir obrir i tancar el col·legi electoral en només 32 segons i 25 centèsimes. La pràctica ha servit perquè aquest diumenge encara s'hagi pogut rebaixar aquesta marca i trencar el propi rècord: els set electors han dipositat totes les paperetes corresponents en menys de mig minut --en 29,9 segons, explica l'alcalde--. I això que a La Rioja hi ha eleccions municipals i també autonòmiques aquest 28 de maig.

Eleccions a Villarroya / EFE
Els electors censats a Villarroya / Foto: EFE

"Estem ja molt entrenats"

Villarroya s'ha convertit, un cop més, en una d'aquelles localitats que atrauen la curiositat dels periodistes en una jornada electoral que busca anècdotes per explicar. Però per a l'alcalde, Salvador Pérez, el procés de votació s'ha tirat endavant amb total normalitat. "Com sempre, com hem d'estar aquí entre la mesa, els suplents i la resta, hem d'estar aquí al col·legi electoral, a les 9 en punt la presidenta de la mesa ha obert les votacions i hem votat", ha explicat a la Cadena Ser. La pràctica fa l'experiència, i els habitants d'aquest petit poble ja saben com funciona el procés. "Estem ja molt entrenats. Som set, tres estan a la mesa, tres de suplents, i hi ha una altra persona més. Així que a les vuit del matí ja estàvem tots aquí esperant", ha revelat a Europa Press.

Tot i això, hi ha hagut alguns reptes, perquè el fet que a La Rioja es votin a les municipals i a les autonòmiques significa que hi ha dues urnes en lloc d'una. "La cosa es posa una mica més complicada, quan hi ha una sola urna és encara més fàcil", ha afirmat l'alcalde. Però això no ha suposat cap impediment per trencar el rècord. Potser l'al·licient ha estat el fet que una altra localitat espanyola --probablement Illán de Vacas, a Toledo, el municipi més petit de l'Estat i que només té tres electors censats-- hagi intentat "fer la competència", ha dit l'alcalde. En tot cas, l'experiència de Villarroya ha pogut amb totes les adversitats.