El Departament d’Interior, a través de la Regió Policial Metropolitana Sud, ha sancionat amb una multa de 601 euros el redactor de Nació Digital a Sitges, Aleix Ramírez, per un incident amb la Policia Local durant un acte polític de promoció del referèndum de l’1 d’octubre. En aquell esdeveniment, organitzat per ERC, la CUP i Catalunya en Comú a mitjans de setembre, els agents van intervenir per identificar els responsables de l’acte. Ramírez ho va començar a enregistrar amb el seu telèfon mòbil, però un agent li va exigir que deixés de gravar i li va acabar prenent el dispositiu.

Els fets van ser investigats i esclarits per part de l’Ajuntament de Sitges, però la Policia Local va elevar el cas als Mossos d’Esquadra en considerar que s’havia incomplert la Llei de Seguretat ciutadana, afirmant que va desobeir els agents de l’autoritat amb una actitud “desafiant i agressiva”.

En declaracions a El Nacional, Ramírez ha assegurat mostrar-se “sorprès” davant la sanció, ja que des de l’Ajuntament la qüestió s’havia donat per “tancada”. Així mateix, desmenteix els fets dels quals se l’acusen, com ara que s’asseguri que va mantenir una “actitud agressiva”. “Tot és mentida”, ha assegurat el periodista, que ha anunciat que ja ha presentat al·legacions i està disposat a “seguir totes les vies legals”.

Expedient tancat

Ramírez recorda que l’Ajuntament de Sitges va obrir un expedient informatiu a l’agent que li va retirar el telèfon per tal d’esclarir si s’havia vulnerat algun dret, i explica que ell mateix va anar a declarar perquè el van identificar arran dels vídeos que van circular per les xarxes socials. Un cop resolta la investigació interna, el periodista confiava que el cas quedava tancat perquè així li ho van transmetre des del consistori.

Tot i això, els Mossos s’han fet càrrec del procediment perquè és el cos competent en infraccions administratives. Segons la resolució, seguint la denúncia aixecada per la Policia Local, la Direcció General de la Policia acusa Ramírez d’haver infringit la llei en haver mostrat una “clara desobediència” a les ordres dels agents locals que van intervenir a l’acte polític, que el comunicat descriu com “una manifestació”. La carta concreta que el periodista hauria comès una infracció “greu”, i proposa aplicar la sanció més baixa en aquest rang —que va dels 601 euros als 30.000—.

Segons la carta, Ramírez hauria mantingut “una actitud de clara desobediència a les ordres dels agents actuants quan aquests van ordenar-li que no persistís en la seva actitud desafiant i agressiva en el marc d’una manifestació”, un fet que el periodista nega totalment.