Una multa de 601 euros per parlar català al control de passaports de l'Aeroport del Prat. Aquest és el cas del professor de la Universitat Politècnica de Catalunya Xavier Casanovas, que ha estat multat per la policia espanyola per haver-se adreçat a un agent en català. Els fets van tenir lloc el mes de setembre passat, quan Casanovas estava passant el control de passaports de l'aeroport i es va dirigir en català a l'agent de la Policia Nacional, una actitud que va merèixer diverses valoracions negatives per part del servidor públic, entre les quals que es tractava d'una "falta de respecte" i de "poca estima pel país", segons explica Plataforma per la Llengua. Malgrat això, el ciutadà va passar el control i es va dirigir cap a la cua d'embarcament per accedir al seu vol. 

Els fets, però, no acaben aquí. L'agent que l'havia atès, acompanyat d'un segon policia, va anar a buscar el professor a la cua de l'embarcament. Allà li va demanar el passaport i se'l va emportar a un punt d'informació, on va començar a anotar les seves dades personals. Quan a l'hora d'embarcar encara no li havien tornat el document, Casanovas s'hi va acostar per preguntar-los el motiu del tractament rebut, pregunta que va ser resposta amb més valoracions sobre la seva educació i una interpretació ad hoc de la Constitució espanyola segons la qual Casanovas estaria obligat a "parlar en castellà", segons la versió de Plataforma per la Llengua. També van advertir-lo que si seguia parlant-los en català haurien d'avisar un traductor i que potser perdria el vol.

Després d'aquests fets, el professor va demanar als policies que s'identifiquessin, però l'agent va assegurar que no podia fer-ho perquè el número "no m'hi cap a la camisa" i que l'altre tenia un número difícil de llegir "per evitar denúncies tontes que ens posen", segons la Plataforma. Finalment, els agents van deixar anar Casanovas i es van acomiadar amb un to agressiu i amb la frase "sé on vius". Per tots aquests fets, Casanovas va decidir presentar una denúncia als Mossos d'Esquadra per denunciar un tracte denigrant per part dels agents. El jutjat instructor, però, va arxivar el cas perquè deia que no podia identificar els agents en qüestió.

Aquest mes de març, més de sis mesos després, el ciutadà ha estat notificat que s'ha obert un procediment sancionador contra la seva persona "en relació amb la normativa de protecció de la seguretat ciutadana", altrament coneguda com a Llei Mordassa. Aparentment, Casanovas hauria comès una infracció de tipus greu en fer "cas omís de les ordres donades pels agents actuants entorpint, d'aquesta manera, la seva labor policial i endarrerint el flux normal de passatgers", i per això seria mereixedor d'una multa de 601 euros, l'import mínim per a una multa de caràcter greu.