Pifia als Mossos d'Esquadra. Un error de càlcul ha obligat el cos policial a gastar-se mig milió d'euros més del previst en la compra de cascos i màscares antigàs per als agents de la policia. Un dels projectes més ambiciosos de la Direcció General de la Policia era equiparar el material de les dues unitats policials dels Mossos: la Brigada Mòbil (BRIMO) i les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO). Quin ha estat el problema?, que els responsables de la compra no han calculat bé la comanda i no n'hi ha per a tots els efectius, en concret, de les talles més grans. Segons avança Elmon.cat, falten un total de 250 unitats tant de cascos com de màscares antigàs. 

Nou pressupost 

Davant l'errada en els càlculs, el Departament d'Interior s'ha vist obligat a fer corrents una nova licitació amb un pressupost de 511.225 euros. El citat diari detalla que la nova licitació és de procediment obert harmonitzat, dels contractes de sector públic en els àmbits de la defensa i la seguretat. D'aquesta manera, Interior pot comprar la comanda addicional al fabricant al qual va encarregar el primer paquet, que fixa el preu de venda de cada casc en 1.470 euros, amb l'IVA inclòs. L'anècdota de l'encàrrec és que les prescripcions tècniques obliguen l'empresa a elaborar un "tríptic explicatiu en català de com funciona el casc". En aquesta licitació també s'assenyala que la previsió per al 2024 és augmentar el nombre d'efectius tant de la BRIMO com de l'ARRO. 

Fonts d'Interior han assumit l'error i han reconegut a El Món que no saben com van comptar, "ens en falten". La memòria justificativa de la nova licitació detalla que l'any 2021 es van comprar 1.300 cascos amb protecció de mentó, i 800 màscares d'antigàs, per protegir els agents "en les intervencions d'alta complexitat". La comanda havia de complir una sèrie de característiques: no superar els 2 quilos i mig, resistents als impactes, al foc, a la penetració, als dissolvents i fins i tot a la radiació ultraviolada. A més, havien de portar gravat l'escut dels Mossos d'Esquadra i havia de quedar lliure l'espai pel NOP (Número Operatiu Policial), per identificar els agents. En el document s'ha detectat un "error de càlcul de les necessitats reals de cascos i màscares", que ha comportat un "dèficit de talles dels cascos del rang inferior", per tant, els Mossos només tenen un "estoc molt limitat de les dues talles superiors". 

Encariment del preu

En la Memòria Justificativa, es destaca la necessitat d'adquirir "250 cascos d’ordre públic amb les corresponents màscares antigàs per tal d’assolir la substitució del material obsolet". A més, el document apunta que "per cobrir el dèficit de talles es fa necessari disposar d’un 10% dels cascos de la talla 46-52 i un 90% de la talla 53-56 de les 250 unitats que s’han d’adquirir". L'error en els càlculs ha comportat que el preu hagi augmentat de manera notable, mentre que la primera licitació de 2021, el preu total va ser d'1.356.875 euros, és a dir, la unitat surt a 1.043,75 euros. Ara, el preu de licitació és de 1.470,75 euros cadascun. Així doncs, el pressupost base de la licitació és de 367.537,50 euros. A banda, dels cascos també s'han d'incloure les màscares antigàs. L'any 2021 tenien un preu de 445 euros cada unitat, mentre que ara, se situa en els 475 euros, sense IVA. Per tant, l'error en els càlculs suposarà un sobrecost de 511.225 euros, IVA inclòs.