Les persones vulnerables que necessitin el seu vehicle per treballar es beneficiaran d'un any de moratòria a la Zona de Baixes Emissions (ZBE), que entrarà en vigor l'1 de gener del 2020. Després d'un període d'al·legacions, el govern de Barcelona accepta el 45% de les 1.815 sol·licituds rebudes i introdueix canvis en la proposta original.

Un altre d'aquests canvis té a veure amb les sancions, que se simplifiquen i es rebaixen, anant dels 100 fins als 500 euros, depenent de si és una infracció lleu o molt greu. La Comissió d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat dictaminarà aquesta tarda el text modificat amb els vots d'ERC i Barcelona pel Canvi.

Segons ha explicat el regidor de Transició Energètica i Emergència Climàtica de l'Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, l'última modificació, proposada pels republicans, té a veure amb la moratòria a famílies vulnerables. Concretament, se'n beneficiaran aquelles persones que necessitin el cotxe per treballar i acreditin uns ingressos inferiors a l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples -situat el 2019 en 537,84 euros mensuals- més un 10%. És a dir, que podran circular per la Zona de Baixes Emissions durant el primer any les persones amb uns ingressos iguals o inferiors a uns 8.000 euros anuals.

Des d'ERC, el regidor Max Zañartu ha celebrat l'exempció de caràcter social per a aquestes famílies, que podrien incloure autònoms però també persones que treballen per a empreses multiserveis. Zañartu ha admès que la majoria de persones vulnerables no tenen vehicle privat però tot i això consideren que millora la proposta original del govern. En global, però, els republicans consideren que la ZBE és "insuficient".

Per altra banda, el text nou crea una llista que amplia els casos en què es podrà accedir a la ZBE amb vehicles contaminants. Són vehicles singulars, com les unitats mòbils de ràdio o televisió, els que tenen exposicions de llibres o cambres refrigerades. "Són vehicles molt puntuals que excepcionaríem", ha dit Badia. Aquests se sumarien, per tant, a altres que ja contemplava el text original, com ara ambulàncies o vehicles funeraris.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat