L'advocat barceloní i exdiputat del PP Jorge Trías Sagnier, ha mort aquest dimecres als 73 anys. En els últims anys, va destacar pel seu paper clau en el deszcobriment de la trama de corrupció del partit, en el marc del cas Gürtel. Més concretament, Trías va ser la persona que va fotocopiar i filtrar a la premsa els documents anomenats 'papers de Bárcenas', en els quals es detallaven els sobresous pagats a directius del PP, després que el mateix extresorer del partit, Luis Bárcenas, els hi facilités. Segons han explicat els seus familiars a diversos mitjans, Trías havia estat ingressat durant unes setmanes a causa de complicacions derivades de la covid i va haver de ser readmès ara fa dos dies després de patir una recaiguda.

'Papers de Bárcenas'

Fill del falangista Carles Trías Bertran i membre d'una saga de juristes, militars i polítics de la burgesia catalana, Trías Sagnier (Barcelona, 1948) va filtrar els papers de Bárcenas al diari El País després de ser diputat del PP entre 1996 i el 2000. Aquest fet va canviar radicalment la seva vida, fins al punt d'haver de tancar el seu despatx d'advocats a Madrid i, finalment, tornar a la seva Barcelona natal. En declaracions a ElNacional.cat el 2018, Trías va assegurar que no estava penedit de gairebé res, menys de no haver anticipat millor les conseqüències que tindria el fet de posar al descobert tot un sistema comptable paral·lel i ocult que servia per pagar sobresous a tota una generació de polítics. Per a ell, la trama Gürtel va suposar "la fi del Partit Popular com l'hem conegut fins ara". Sobre el filtratge dels 'papers de Bárcenas', Trías va relatar que va guardar "una còpia d'aquests papers, i quan van començar a aparèixer els comptes suïssos milionaris de Luis [Bárcenas], i que no donava cap explicació i havia fet la regularització, em va semblar una indignitat. I llavors vaig decidir lliurar-los-hi a un advocat molt amic meu des de sempre, Gerardo Viada, que a més és l'advocat d'El País".

Trías Sagnier

A part del seu pare, els germans de Trías Sagnier també van destacar en els seus respectius camps. D'una banda, el filòsof Eugenio Trías Sagnier, a qui se li va atorgar el prestigiós Premi Internacional Friedrich Nietzsche, i per un altre, l'escriptor i assagista Carlos Trías Sagnier, que també va ser un dels quinze membres fundadors de Ciutadans. Per la seva part, Jorge Trías Sagnier va destacar com a advocat, ofici que va exercir fins poc abans de la seva mort. L'any 2000, any en què va deixar el seu escó com a diputat del PP, va ser Comissionat per les Corts Generals davant de la Comissió que estava elaborant la Carta dels Drets Fonamentals dels Ciutadans de la Unió Europea, Carta que posteriorment va ser incorporada a la Constitució Europea i, finalment, al Tractat de Lisboa.