Primeres paraules en aranès —sense interrupcions i represàlies— al Congrés dels Diputats. L’encarregada de pronunciar-les ha estat la diputada d’Esquerra Republicana Montse Bassa, que durant el seu discurs ha volgut “visibilitzar l’occità, llengua germana de la catalana i llengua de trobadors i trobadores”. “Felicitacions als que han lluitat per visibilitzar aquesta llengua”, ha manifestat la republicana des de la tribuna de la cambra baixa, durant el debat per reformar de forma definitiva el reglament del Congrés que permet emprar-hi llengües cooficials en igualtat de condicions que el castellà.

Durant el seu discurs, Bassa ha carregat contra aquells espanyolistes que es queixen de la despesa econòmica que suposa la mesura: la contractació de traductors i el manteniment que necessiten tots els aparells utilitzats per a la traducció simultània, com transistors i auriculars. “Retallin en espionatge, en Pegasus i en monarquia”, ha recomanat la parlamentària d’Esquerra Republicana. Durant el seu discurs, Bassa ha posat en valor la importància d’haver parlat “català en la clandestinitat” durant tots els anys que ha estat prohibida.

Ha lamentat, però, que tot i la normalització lingüística que s’aprova aquest dijous al Congrés, a Catalunya encara és complicat viure plenament en català. “S’imaginen anar al metge i que no els entenguessin en castellà?”, ha il·lustrat Bassa, per posar de manifest que això sí que és el que passa amb el català a Catalunya. “Estem tips de demanar perdó per parlar la nostra llengua”, ha manifestat.

De forma molt similar s’ha expressat minuts abans la diputada de Junts per Catalunya Pilar Calvo, que s’ha mostrat davant l’hemicicle com a filla de castellanoparlants que ha decidit traspassar el català a les seves futures generacions. La diputada ha demanat no ser “ingenus” i no caure en la “complaença” d’allò aconseguit aquesta setmana. “El que passa avui no és per convicció, sinó per necessitat”, ha afirmat des del faristol la diputada de Junts Pilar Calvo, que ha recordat que l’anterior presidenta del Congrés, Meritxell Batet, la va cridar a l’ordre en més d’una ocasió -fins i tot expulsada- per fer servir el català a la tribuna d’oradors.

 

L’aranès a Madrid, l’únic diputat de l’Aran és del PSC

Les primeres paraules en aranès pronunciades al Congrés des del primer pas per la normalització lingüística les ha pronunciat una diputada d’Esquerra Republicana. Però cal recordar que l’únic diputat aranès que hi ha en aquesta cambra és Amador Marqués, parlamentari del PSC nascut a Vielha l’any 1984.

Fonts dels socialistes catalans van explicar a aquest diari que Marqués, que parla perfectament l’aranès, té intenció de fer ús d’aquesta llengua en algun moment, com a “gest” per la normalització lingüística. Tot depèn, però, de molts factors. Encara ens trobem al pròleg de la legislatura, i cal que els grups parlamentaris defineixin quines tasques tindran els diversos diputats durant aquesta.