L'exministre Cristóbal Montoro ha estat el polític que més anys ha liderat el Ministeri d'Hisenda. Tanmateix, entre el 2004 i el 2008, després d'abandonar el govern de José María Aznar, va ocupar un escó al Parlament Europeu i va formar part del fons de pensions de Luxemburg del qual va cobrar el 2019 gairebé 78.000 euros. El fons estava articulat a través d'una sicav (Societat d'Inversió de Capital Variable), que habitualment s'utilitza per a les grans fortunes pels seus avantatges fiscals, ja que es tributa menys d'1% en impostos. El fons va generar molta polèmica perquè estava cofinançat per l'Europarlament i es gestionava a Luxemburg. El 2018, poc abans que Mariano Rajoy perdés la presidència del govern espanyol, l'entorn de Montoro va assegurar que l'encara ministre havia renunciat a aquests diners, tot i que, un any més tard els va cobrar. 

Ara, un informe de l'Agència Tributària del sumari del cas Montoro va recollir un moviment des de Luxemburg a un compte espanyol de l'exministre el 7 de febrer del 2019 per un valor de 77.934,77 euros. El concepte, en francès, és “pension complémentaire” i l'entorn de Montoro ha confirmat a El Independiente que és la mateixa pensió que deia un any abans que no cobraria. 

Renúncia del cobrament

El febrer del 2018 portaveus del ministeri de Montoro van assegurar a Infolibre, que havia decidit "no activar els pagaments" que a partir dels 63 anys li garantia aquest fons de pensions. Des de l'entorn de Montoro van assegurar que "legalment podia rebre-la, però va entendre que no havia de cobrar-la". A més, van afirmar que "perdia així la possibilitat de cobrar-la en un futur perquè la renúncia té caràcter definitiu". El sistema que feien servir els europarlamentaris per canalitzar les seves pensions va ser revelat per Infolibre el 2014 i va provocar un gran escàndol públic. Una sicav amb seu a Luxemburg on per cada dos euros que aportava cada diputat per a la seva futura pensió, el Parlament aportava un. El descobriment de l'existència d'aquest fons, va provocar que l'eurodiputat d'Izquierda Unida (IU), Willy Meyer, presentés la seva dimissió per haver-lo subscrit. A banda de Montoro, altres europarlamentaris espanyols també van gaudir dels beneficis del fons. Diverses informacions assenyalen que l'Eurocambra hauria destinat 100 milions de diners públics a completar les pensions dels diputats. Luxemburg és un país conegut per la seva favorable política de tributació, tot i que, no es considera un paradís fiscal. 

Després d'investigar els moviments del despatx creat per Montoro, Equipo Económico, la unitat de suport d'Hisenda centra les seves investigacions en els moviments bancaris i propietats de Montoro. Els investigadors de l'Agència Tributària fan una llista detallada dels pagaments que va rebre Montoro entre 2008 i 2019 per part del Ministeri d'Hisenda, el Congrés dels Diputats, el Partit Popular i diverses universitats, fundacions o col·legis professionals. A més, investiguen els préstecs, les accions que té o els fons d'inversió en els quals participava. També de la titularitat de béns immobles que tenia, com diversos habitatges a Madrid i a Benidorm (Alacant), així com places de garatge.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!