La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha comparegut aquest divendres després del Ple del Consell d'Aragó i ha parlat sobre la seva imputació per encobriment en el cas d'abusos sexuals del seu exmarit a una menor tutelada. La dirigent de Compromís ha reiterat que no contempla dimitir, "destacaré una frase de l'acte d'imputació: "Cert és que no existeix prova directa. És la frase que defineix l'acte". D'aquesta manera ha defensat que la seva situació no ha canviat i, per tant, no es planteja la d'emissió. En aquest sentit, ha defensat que la seva posició és "ètica, estètica i política no és una postura personal, que és el que m'ha caracteritzat sempre", ha dit Oltra, que ha insistit que es tracta d'una "cacera de l'extrema dreta" i ha afirmat que aquesta gent "no pot guanyar". 

La líder de Compromís ha assegurat que no ha parlat amb el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, sobre aquest assumpte i ha rebutjat que aquest cas sigui equiparable a les exigències que ella feia al PPCV i a l'expresiden' Francisco Camps en la seva etapa en l'oposició abans de 2015: "Qualsevol comparació amb el comportament corrupte del PP és odiosa" i ha dit que ella ha actuat amb "total transparència i lleialtat parlamentària" donant totes les explicacions possibles, i que sempre ha desvinculat les imputacions de les línies ètiques.

Imputació 

La sala civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) va imputar aquest dijous a Mónica Oltra, pel presumpte encobriment d'abusos sexuals del seu exmarit a una menor tutelada. Oltra declararà davant del TJC el pròxim 6 de juliol. En aquest procediment s'investiga el presumpte encobriment dels abusos sexuals que va sofrir en un centre una menor tutelada, de 14 anys, a les mans de l'exmarit d'Oltra entre els anys 2016 i 2017.

L'educador va ser condemnat a cinc anys de presó en una resolució ratificada pel TSJCV. Després de la condemna, la menor va denunciar la situació en la qual s'havia trobat durant la tramitació de la causa i des del jutjat es va obrir una nova investigació judicial contra sis funcionaris, la directora i una psicòloga del centre d'acolliment de menors on van ocórrer els fets. Posteriorment, es va imputar a cinc persones més: una directora general, una subdirectora general, un secretari territorial, una cap de servei i un tècnic. Un total de 13 investigats. Segons la Fiscalia, "ningú es va preocupar de protegir la menor d'aquests abusos, fins al punt que l'educador autor material dels mateixos va ser reposat en les seves funcions".

Suport de Ximo Puig

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reiterat el seu "respecte a la Justícia i als seus procediments" després de la imputació de la vicepresidenta i ha mostrat la seva "voluntat al fet que s'esclareixi i es prengui la decisió que sigui més justa". Puig va conèixer la notícia després de la clausura de l'Assemblea General de la CEV, una de les trobades d'empresaris valencians més importants, i va assegurar que aquesta situació no afecta "en absolut" l'estabilitat del govern valencià i ha assenyalat que perquè és una "qüestió puntual" en un context en el qual la Comunitat Valenciana ha "passat d'una mala reputació a un moment positiu".