El diari francès Le Monde ha cantat les absoltes del que denomina "esquerra radical espanyola", en la qual tant es va emmirallar l'esquerra francesa, que fins i tot va acabar amb el Partit Socialista. El rotatiu descriu un paisatge desolat a l'esquerra del PSOE després de les municipals i autonòmiques, de difícil reconducció, i suggereix que s'està vivint un canvi d'època. El diari titula de forma contundent: "Les lliçons de la desfeta de Podemos i de l'esquerra radical espanyola".

"Més de tres setmanes després de les eleccions municipals i autonòmiques espanyoles del 28 de maig, el partit d'esquerra radical Podemos, que governa el Regne d'Espanya en coalició amb els socialistes, encara no ha analitzat a fons la desfeta. Ha preferirt incloure-ho en un fenomen global, sobre el qual, per tant, hi tindria poca o cap influència, el d'un "Tsunami reaccionari" a Europa. També en culpa les "campanyes liderades per la dreta mediàtica". També ha acusat el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) de ser el principal responsable del que ha passat", explica.

Segons el diari, el projecte de Sumar de Yolanda Díaz ja no té res del que representava Podemos, que va sorgir del moviment de protestes del 15-M. Però Podemos "no ha tingut més remei" que afegir-se al gir políticament correcte de Díaz per raons d'estricta supervivència. El problema ha estat que els votants decebuts de Podemos "es van refugiar en l'abstenció o van votar altres partits de l'esquerra alternativa, i fins i tot el PSOE", i no han seguit donant suport a les sigles.  

La sintonia entre Iglesias i Mélenchon

 

El fundador de Podemos, Pablo Iglesias, va mantenir una fluida relació amb el gran líder de l'esquerra francesa, Jean-Luc Mélenchon, líder de França Insubmisa, i fins i tot el va portar a un dels seus programes. I ara a França es veu amb un punt d'estupefacció el que ha passat amb els seus homòlegs espanyols.

Le Monde apunta que la lectura que ha fet l'esquerra francesa del que passa a Podemos, és que el partit s'ha tornat "irrellevant" i "s'ha quedat sense força perquè no ha estat prou radical en l'exercici del poder". Però matisa que aquesta lectura topa, amb els resultats que obtenen altres partits d'aquest segment electoral i també el PSOE. 

En el conjunt de l'Estat, els socialistes van perdre 403.741 vots a les recents eleccions, Podemos va desaparèixer en molts ajuntaments, mentre Ada Colau va quedar en tercera posició darrere de Xavier Trias i Jaume Collboni. I ERC va patir una pèrdua de 304.233 vots, que s'acostava a la que van registrar els socialistes a escala espanyola.