El rei emèrit es troba fugit als Emirats Àrabs, des d’on regularitza diners que havia defraudat al fisc espanyol. El rei governant rep cartes d’exmilitars colpistes. Però, per a La Moncloa, no hi ha “cap especialitat” en el discurs que pronunciarà Felip VI durant la Nit de Nadal. Per aquest motiu, se seguirà el procediment que s’ha seguit fins ara, ha remarcat la vicepresidenta Carmen Calvo, que no obstant això ha remarcat que és “un any especial”. La Moncloa es limitarà a rebre’l i referendar-lo amb antelació, com passa sempre. “Potser amb això frustro molt la imaginació de molts, però no té cap especialitat en absolut”, ha insistit la dirigent socialista.

Ha estat preguntada per la qüestió durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. La vicepresidenta primera del govern espanyol ha admès que és “un any absolutament únic” i “totalment diferent en tantes coses”. No obstant això, ha reiterat a continuació, “no té cap especialitat absoluta del que és la fórmula habitual no dels últims tres anys, sinó de la història de la democràcia del nostre país”. En aquest sentit, ha defensat que, com a monarquia parlamentària, “el Rei està en una posició de neutralitat” i que “els seus actes són referendats pel govern”. Per això és habitual que el govern conegui abans el discurs final, sense res més d’especial.

“El Rei, perquè és el cap de l’Estat, coneix bé el nostre moment, l’interpreta de manera completament realista i farà la feina que fa cada any”, ha sostingut Carmen Calvo. I ha volgut tancar el possible debat, afirmant que el monarca es pronunciarà “sobre les circumstàncies que consideri oportú comentar”. Almenys públicament, La Moncloa no interferirà.

La reforma del CGPJ

El govern espanyol té oberta una altra gran batalla: la negativa del PP a renovar el Consell General del Poder Judicial, amb més de dos anys de mandat caducat. Ja s'està tramitant al Congrés la limitació de les seves funcions, per evitar els actuals nomenaments discrecionals. Però La Moncloa no vol fer cap pas en fals. Per això, la vicepresidenta primera ha rebutjat una reforma exprés per canviar les majories d'elecció dels seus vocals, actualment en tres cinquenes parts del Congrés. Malgrat que ho demana Unidas Podemos, Carmen Calvo ha deixat clar que no ho faran de manera rotunda "perquè no està en l'ànim del grup majoritari a la cambra i que sosté el govern".

Vacunes pel 14-F?

María Jesús Montero ha estat preguntada pels plans de la Generalitat de vacunar els membres de les meses electorals de les eleccions del 14-F. Però la portaveu del govern espanyol ha derivat la qüestió al Consell Interterritorial de Sanitat, que és competent en aquesta matèria, o eventualment en la bilateralitat entre el Departament de Salut i el Ministeri de Sanitat. Ha afirmat que "vetllarà per la correcta igualtat en la vacunació a tots els territoris i perquè hi hagi un protocol comú" i que és "el Consell Interterritorial és el que aprofundeix en totes aquestes qüestions concretes".

Restriccions amb el Regne Unit

Com va anunciar ahir, el govern espanyol ha acordat avui restringir els vols provinents del Regne Unit, amb l'objectiu que només puguin desembarcar a Espanya els ciutadans i residents espanyols i andorrans. Aquesta mesura entrarà en vigor avui mateix, a les sis de la tarda, i s'allargarà fins al 5 de gener, a la mateixa hora. Un total de catorze dies.