Primer acte, una carta del dirigent d'ERC, Oriol Junqueras, admetent que els indults "poden alleujar" el patiment i desmarcant-se de possibles vies unilaterals i apostant per les pactades. Segon acte, la coincidència espai-temps entre els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès, aquest dilluns al migdia a Foment del Treball, on han mostrat disposició recíproca al diàleg. En aquest context, des de La Moncloa aplaudeixen els dos moviments i transmeten bones sensacions. Des de l'executiu central veuen com a "significatiu" el moment de distensió que s'està produint entre les dues administracions.

Fonts del govern espanyol es fixen primer en la carta enviada per Oriol Junqueras i després en els discursos d'Aragonès i Sánchez a l'acte de Foment del Treball a Barcelona. "El cert és que el quadre del dia es veu bé en perspectiva, com una mostra d'un temps de concòrdia i diàleg", asseguren aquestes mateixes fonts, que valoren aquests gestos com a "significatius".

En els mateixos termes s'ha expressat el ministre José Luis Ábalos, que ha vist en la carta de Junqueras un gest de "coratge" i una aposta pel diàleg "dins de la legalitat". En declaracions a La Sexta, el titular de Transports ha recordat que l'executiu central no aposta pel referèndum pactat, la via escocesa, "però estem per abordar els problemes que té Catalunya i Espanya, que han de ser la prioritat: la sortida de la pandèmia, la reactivació econòmica i la recuperació de la convivència i la concòrdia a Catalunya i la resta d'Espanya".

Així, des de l’executiu central valoren molt positivament l’aval rebut als indults, qüestionats per una part de l’independentisme. El govern espanyol s’ha mostrat disposat a assumir el cost polític de la mesura de gràcia, però a canvi volia reciprocitat. Ara, tot és qüestió d’unes poques setmanes. Aquest mateix dilluns al matí, el ministre Miquel Iceta s’ha mostrat convençut que arribarien a la taula del Consell de Ministres abans de l’estiu. Malgrat que “sens dubte que serà una mesura controvertida", el dirigent socialista català ha defensat que “tot el que ens acosti al retorn de la política és bo".

Picades d'ullet en els discursos

En el seu discurs, el president de la Generalitat ha defensat que serà imprescindible "escoltar i respectar totes les propostes", tot i "diferir en els anàlisis" i "partir de posicions allunyades". En aquest sentit, Pere Aragonès ha picat l'ullet a Sánchez, reconeixent que "s'han fet passos endavant", perquè "mai abans s'havia afrontat la voluntat de resoldre el conflicte". "És hora de reprendre el camí del diàleg, serà extraordinàriament difícil, però és una obligació". 

Immediatament després ha pres la paraula Pedro Sánchez que ha recuperat els dos conceptes estrella: "concòrdia" i "retrobament", que era el títol del document que va presentar a Quim Torra fa més d'un any com a proposta de solució al conflicte. En el seu discurs, ha tornat a subratllar que "Catalunya és imprescindible" per al futur d'Espanya i ha cridat a "deixar enrere la dialèctica estèril d'uns i els altres". "Busquem junts un nou nosaltres", ha assenyalat el líder socialista, que ha demanat abandonar l'esperit de "revenja" i prioritzar "el pragmatisme, l'honestedat i el sentit comú".

 

La carta de Junqueras

En una carta al diari Ara i LaSexta, el líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha refermat la seva convicció en l'èxit de la taula de diàleg i ha demanat mà estesa entre els governs català i espanyol. I defensa l'estratègia dels republicans malgrat els dubtes que planteja a la resta de forces independentistes, Junts i CUP, aquesta via: "Mai renunciarem al diàleg ni la negociació. Seria d'una ingenuïtat creure que el diàleg polític amb l'Estat donarà fruits tangibles de forma immediata, però creure que podem prescindir d'ell seria una irresponsabilitat altíssima. Per molt que es critiqui i es ridiculitzi, la taula de diàleg i negociació entre governs és un èxit en sí mateixa perquè obre un espai per la potencial resolució del conflicte".

Per altra banda, Junqueras veu en els indults una mena de deferència a l'entesa de tot aquest diàleg que planteja i reitera a la carta: "Per nosaltres, ho hem explicat moltes vegades i ho seguim defensant sense matisos, l'amnistia és la nostra prioritat per acabar amb la persecució judicial (...) Malgrat tot, la gestualitat que pugui alleugerir el conflicte, pal·liar el dolor de la repressió i el patiment de la societat catalana, i qualsevol gest en la línia de la desjudicialització del conflicte, ajuda a poder recórrer aquest camí".

Vara també ho valora

S'han produït moviments si més no interessants. Un altre dels qui ha reaccionat ha estat el president extremeny Guillermo Fernández-Vara, justament un dels barons socialistes que s'ha posicionat contra els indults als presos polítics. Vara ha valorat com a "molt important" la carta de Junqueras. "La política no són només gestos, però són molt necessaris, i aquest és molt important", ha defensat a Twitter. "Cal sortir al retrobament dins la Constitució", ha afegit.

TUIT vara indults