Pedro Sánchez no va ser convidat ahir a la reunió de Joe Biden amb diversos líders europeus, des de França i Alemanya fins a Itàlia o Polònia. Però, davant la nova plantada de l'administració nord-americana, des de La Moncloa no se senten "exclosos". O almenys aquest és el missatge que transmeten. Aquest mateix dimarts, la ministra portaveu Isabel Rodríguez ha reivindicat el "lideratge" del president espanyol. Des de l'executiu central també neguen cap canvi de posició en plena crisi amb Unidas Podemos: diuen que sempre han apostat per la "pau" i la "diplomàcia". La fragata Blas de Lezo continua en camí al Mar Negre.

El president dels Estats Units, Joe Biden, va convocar ahir al vespre una videoconferència amb líders europeus per parlar de la situació a Ucraïna. Va ser una trobada repleta de dirigents europeus, menys Pedro Sánchez. Concretament, hi van participar el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson; el president de França, Emmanuel Macron; el canceller alemany, Olaf Scholz; el primer ministre italià, Mario Draghi; i el president de Polònia, Andrzej Duda; la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; el president del Consell Europeu, Charles Michel, i el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, aquest dimarts al migdia, Isabel Rodríguez hi ha tret ferro, assegurant que se senten "representats" per les persones que hi eren i que són "absolutament partícips i coautors de les decisions" que es prenen en aquest conflicte. De fet, la ministra portaveu espanyola ha reivindicat la "posició d'absolut lideratge" en aquesta crisi d'Espanya, i concretament de Pedro Sánchez, que durant els últimes dies ha mantingut tota mena de contactes amb els màxims líders europeus i d'organismes internacionals. I ha defensat que tenen una "relació extraordinària" amb l'administració Biden, com demostra el viatge del ministre Albares a Washington la setmana passada, on es va reunir amb el secretari d'Estat i la presidenta de la Cambra de Representants.

“Mateixa posició”

Davant les diferències que aquesta crisi ha provocat entre els dos socis de La Moncloa, després que Unidas Podemos hagi criticat les decisions del Ministeri de Defensa, Isabel Rodríguez ha evitat polemitzar. Ha reiterat en diverses ocasions que la seva posició ha estat sempre la mateixa: la defensa de la “pau”, la “diplomàcia” i el respecte a la “legalitat internacional”. Sense entrar en els retrets dels morats, ha reclamat que, sent un assumpte de “màxima importància”, tos apliquin “prudència i cautela” en les seves declaracions. Unes paraules allunyades de la tensió que es viu.

Sense anar més lluny, en les últimes hores, Margarita Robles ha carregat contra els seus socis. "En el no a la guerra estem tots, però no podem mirar cap a una altra banda", ha rebatut la ministra de Defensa. La resposta d'Unidas Podemos no s'ha fet esperar, en boca del seu portaveu parlamentari Pablo Echenique: "Amb tot el respecte a la ministra Robles, aquest mateix argument el podria haver donat Aznar a les Açores".