Ha mort Joan Rigol, expresident del Parlament de Catalunya entre el 1999 i el 2003. Doctor en Teologia, ha estat un dels polítics catalans més rellevants de l'última dècada del segle XX. Va ser un dels pesos pesants d'Unió Democràtica, així com conseller de Treball (1980-1984) i de Cultura (1984-1985), tots dos sota governs del president Pujol. Va ser un dels homes forts d'Unió Democràtica, partit en el qual va ser un dels impulsors del moviment sobiranista, xocant contra les tesis de Duran i Lleida. A la presidència del Parlament, el seu successor va ser Ernest Benach i el seu predecessor va ser Joan Reventós.

El món polític i cultural s'ha volgut acomiadar de Rigol, que ha mort a l'edat dels 81 anys. Entre ells, el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, que s'ha mostrat trist per la mort de Rigol, amb qui darrerament havien tingut converses sobre el futur del país. "D'una humanitat extrema i d'un patriotisme i estima pel país sense límits. El nostre condol a familiars i amics", ha dit Turull a través d'X. El president Puigdemont també s'ha volgut acomiadar de Joan Rigol, qui ha mostrat el seu condol a la família i als amics. "La notícia colpeix el cor de moltes persones, a mi especialment. L'hem sentit sempre al nostre costat, i l'he vist lluitar infatigablement per una Catalunya lliure i justa. Ell sempre recordava que 'una nació és un relleu generacional ben fet'", ha dit el candidat de Junts aquest 12-M reivindicant la seva figura. Posteriorment, en una roda de premsa a Efe, Puigdemont ha definit Rigol com un dels representants de la "més noble" tradició democristiana. "D'una lleialtat profunda, en soc testimoni directe i deutor", ha dit el candidat de Junts, que li ha fet un agraïment per tot el que ha fet per al país. "Quan va ser president del Parlament va demostrar una manera de fer política molt elevada", ha dit. 

Diversos candidats per a les eleccions al Parlament d'aquest diumenge també han dit adeu a Joan Rigol. El líder del PSC, Salvador Illa, l'ha definit com un "home compromès" amb Catalunya i les seves institucions, mentre que la candidata dels Comuns, Jéssica Albiach, ha enviat el seu escalf a les persones estimades de l'expresident del Parlament. Així mateix, Esquerra Republicana ha enviat el seu "condol més sincer" als familiars i amics de l'expresident. El president de la Generalitat i candidat d'ERC, Pere Aragonès, ha anat també en aquesta línia i ha definit Rigol com un "gran defensor de Catalunya, de les institucions i constructor de ponts de trobada entre diferents". 

El president Jordi Pujol també ha volgut elogiar la figura de Rigol, a qui ha descrit com un home de "mentalitat" humanitària. En declaracions a TV3 recollides per ElNacional.cat, l'ha recordat com una bona persona que "sempre va estar a la primera fila, no només amb mentalitat de polític", sinó també amb la intenció de ser proper als ciutadans a través de les seves paraules. 

Els dos partits hereus d'Unió Democràtica també han acomiadat Joan Rigol. El líder de Demòcrates, la facció sobiranista que es va separar d'Unió i es presenta a la llista de Carles Puigdemont, ha definit Rigol de referent del Catalanisme. "Membre històric d'Unió i fundador de Demòcrates, però sobretot una bona persona. Descansa en pau amic meu", ha dit Antoni Castellà. Per la seva banda, el líder d'Units per Avançar, Ramon Espadaler (que va amb el PSC en aquestes eleccions al Parlament), ha elogiat la figura de l'expresident del Parlament. "Polític catalanista i democristià de llarga trajectòria política", ha definit Espadaler. 

També l'expresident del Parlament Ernest Benach ha elogiat la figura de Rigol: "Érem de cultures polítiques i de generacions diferents, però ens enteníem i ens apreciàvem. El Joan, generós i sempre disposat a treballar per construir ponts entre catalanistes. Mestre i referent!", ha dit Benach a X, penjant-hi una fotografia on apareixen ells dos i la també expresidenta del Parlament Núria de Gispert. 

Així mateix, la Diputació de Barcelona; l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín; la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu; l'Associació de Municipis de Catalunya; les Joventuts Nacionalistes de Catalunya (JNC); o el regidor de Junts a Barcelona, Jordi Martí, també s'han acomiadat de Rigol elogiant i reivindicant la seva figura i el seu tarannà polític. 

Òmnium Cultural també ha anat en la mateixa línia i l'ha recordat com la persona que va articular la taula del dret a decidir per "fer avançar els grans consensos del país". També la Fundació Joan Maragall ha lamentat la mort de Rigol, qui va ser membre del Patronat de la Fundació durant 17 anys (2004 al 2021). "Agrairem sempre la seva tasca pel diàleg entre el pensament cristià i el món cultural", afirmen.