Des del mateix dia que va fugir d'Espanya per les investigacions de la justícia, la gran pregunta sobre Joan Carles I ha estat quan tornarà a l'Estat on va regnar durant gairebé 40 anys. Tot i que durant molts mesos s'ha insistit que aquesta era la principal obsessió de l'emèrit, que ha anat llençant missatges a través dels seus amics als mitjans de comunicació sobre com de molt trobava a faltar Espanya i les ganes que tenia de tornar-hi, després de l'anunci de l'arxivament de les investigacions tot plegat va canviar. Tot i que en un principi semblava que això aplanaria el seu desitjat retorn, va enviar una carta al seu fill Felip VI anunciant que seguiria vivint a Abu Dabi, i que quan tornés a Espanya de visita no s'allotjaria a una residència oficial, un dels maldecaps principals de l'actual monarca, que gairebé no manté relació amb el seu pare. Ara, però, El Confidencial informa que des de la Moncloa, que van veure el contingut d'aquesta carta totalment insuficient, han posat una condició molt concreta perquè Joan Carles torni a trepitjar Espanya: un missatge de disculpes dirigit al conjunt de la ciutadania. 

Per molta gent, especialment les generacions més joves, les paraules més recordades de l'emèrit són aquell "lo siento mucho, me he equivocado y no volverá a ocurrir", que va pronunciar en un vídeo gravat l'abril de 2012 després de rebre l'alta hospitalaria. Havia estat cinc dies ingressat per una fractura de maluc després d'un accident en la famosa cacera d'elefants a Botswana. Era el primer cop que un rei reconeixia el seu error i demanava perdó, a la seva manera, als espanyols per un comportament inadequat i va ser també el principi de la fi del seu regnat. Era un dels pitjors moments de la crisi econòmica i el monarca se n'havia anat a caçar elefants, quelcom que molts ciutadans no van entendre. Ara, deu anys després, el govern de Pedro Sánchez podria demanar un gest similar a Joan Carles com a pas previ al seu retorn, encara que sigui de visita. 

La posició de Pedro Sánchez 

Des del moment en què la Casa Reial va fer pública la carta de Joan Carles a Felip, Pedro Sánchez ha mantingut el mateix discurs: és insuficient. El 8 de març, en una conversa informal amb periodistes durant el viatge a Letònia en plena guerra d'Ucraïna, va explicar que va tenir coneixement del "sentit" de la carta de Joan Carles I a Felip VI el mateix dia en què es va publicar, tot i que no del "contingut" d'aquesta. "Vaig fer acusament de rebut. El que no és de rebut són les informacions que hem anat coneixent, que recullen l'informe de la Fiscalia i que són decebedores", va afirmar Sánchez, reiterant el mateix missatge que ara torna a reclamar: "Li deu unes explicacions als espanyols". Amb tot, posteriorment es va saber que la carta que suposadament va escriure Joan Carles, en realitat s'havia dictat des de la Zarzuela amb el coneixement del govern espanyol. 

No és un missatge de Nadal 

Ara, El Confidencial assegura que des de Moncloa plantegen que l'emèrit s'hauria de dirigir al conjunt dels espanyols i llençar "un missatge clar". Cal tenir en compte que ahir dijous, Joan Carles va rebre un cop dur que no s'esperava: la justícia britànica li ha donat la raó a la seva examant Corinna i nega que pugui gaudir d'immunitat per guanyar la demanda que aquesta ha interposat contra ell. El passat mes de juliol, ella va presentar una denúncia davant el Tribunal Superior de Justícia d’Anglaterra i Gal·les, el High Court de Londres, contra l’emèrit i els serveis secrets espanyols, als quals acusa de posar-la sota “vigilància il·legal” al Regne Unit. Corinna li reclama una indemnització pel tractament mèdic al qual es va haver de sotmetre després de trencar la seva relació. 

Aquest discurs, asseguren fonts properes de Pedro Sánchez al mitjà digital, ha de formar part de l'estratègia d'enfortir la figura de l'actual monarca, Felip VI, que des del PSOE sempre han defensat. La idea seria que Joan Carles es dirigís directament als espanyols per mostrar el seu penediment, no com el tradicional discurs de Nadal que Joan Carles I va fer fins l'any de la seva abdicació, sinó quelcom que recordi més al discurs post-cacera. És a dir, més "lo siento mucho, me he equivocado y no volverá a ocurrir" i menys "me llena de orgullo y satisfacción".