El govern espanyol continua decidit a defensar el Marroc enfront totes les crítiques possibles. I el principal artífex de l'estratègia de distensió amb la monarquia alauita, el ministre d'Afers Exteriors s'hi ha reiterat un cop més aquest cap de setmana. José Manuel Albares ha celebrat els "excel·lents resultats" que està donant per al país la "nova etapa" inaugurada amb el Marroc, construïda "sobre bases més sòlides basades en principis de respecte mutu, de benefici, de no-ingerència en afers interns, de no accions unilaterals", segons ha explicat en una entrevista a El Español. Uns resultats que es concreten, diu, en matèria de "lluita contra les màfies que trafiquen amb éssers humans", exportacions i economia.

Però no tothom dintre de l'executiu central ho veu igual. Fa només uns dies, la vicepresidenta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz, va generar polèmica en acusar el Marroc de ser una "dictadura", unes paraules que no van ser gens ben rebudes pel PSOE. A l'entrevista, Albares no ha volgut treure suc del debat, assegurant que va ser una opinió "a títol personal que està dintre del joc dels partits polítics". "Però l'important és quina és la posició del govern espanyol", ha dit. Ell mateix ha evitat pronunciar-se sobre si considera que Rabat no és una democràcia, però ha preferit tirar pilotes fora afirmant que un ministre d'Afers Exteriors "no és un comentarista de Dret Constitucional comparat". "La diplomàcia és molt més un art que una ciència, no té lleis matemàtiques. Però hi ha una cosa que és gairebé una llei en diplomàcia: un ha de tenir les millors relacions amb aquells veïns amb els quals té una frontera terrestre".

En la polèmica per les paraules de Yolanda Díaz també hi va entrar el Partit Popular. Malgrat haver tingut una retòrica contundent amb l'acostament de Pedro Sánchez i Mohammed VI al llarg dels darrers mesos, en aquest cas la secretària general popular, Cuca Gamarra, va declarar que el Marroc "no és una dictadura" i que "això marca les relacions bilaterals" entre Espanya i el país veí. Però aquesta treva dels conservadors no ha estat suficient per a Albares, que ha carregat amb contundència. "Des que Alberto Núñez Feijóo està al capdavant del PP, ha anat lliscant de manera molt perillosa cap a posicions antimarroquines", ha lamentat. "En el fons, aquest gir és un retorn als orígens del PP, el retorn a una política amb el Marroc d'enfrontament".

El ministre d'exteriors ha volgut anar més enllà, evitant cap mena d'autocrítica per haver millorat les relacions amb un país que vulnera els drets del poble sahrauí. Per contra, ha furgat en la ferida indicant que el PP es troba "dividit" per l'estratègia de Feijóo perquè, més enllà de la seva crítica contra el govern espanyol, Albares constata que el president de Ceuta, el popular Juan Jesús Vivas, "és favorable a aquesta línia política". "I veig el silenci del president d'Andalusia, Juanma Moreno, no el veig emetre crítiques a aquesta bona relació amb el Marroc i, per tant, el PP està dividit".

La relació "amb total normalitat" entre Sánchez i Meloni

D'altra banda, Albares també s'ha pronunciat sobre la recent polèmica que va generar la visita del president espanyol, Pedro Sánchez, a Itàlia per trobar-se amb la primera ministra Georgia Meloni, escurada a l'extrema dreta i dura amb l'arribada de migrants. El ministre espanyol ha dit que la relació entre els dos mandataris és "amb total normalitat", afegint que el govern central té "la seva pròpia posició" respecte de la migració. "Nosaltres volem un equilibri entre responsabilitat i solidaritat". Ara bé, també ha assenyalat que els Estats de primera entrada no poden enfrontar-se "sols" a aquest fenomen, per la qual cosa ha demanat la cooperació de la Unió Europea per trobar una solució.