La nova ministra d'Exteriors austríaca, Karin Kneissl, que va prendre possessió el passat dia 18, ha mostrat la seva simpatia per la independència de Catalunya en una entrevista publicada ahir al diari Die Presse. En unes declaracions fetes fa pocs dies, la ministra ja havia afirmat que a Catalunya "la qüestió és saber com ho podem fer per resoldre aquest atzucac" i havia instat tothom a respectar els resultats de les eleccions d'aquest dijous. Sembla ser que Kneissl dona suport a la independència de Catalunya des del 2012.

A l'entrevista, Kenissl recorda que "els mapes canvien constantment". La ministra ha citat Leopold Kohr, un dels seus autors de capçalera, creador de la idea que "Allò petit és bonic" (Small is beautiful), per referir-se a la importància de les regions "històricament evolucionades". I ha cridat Madrid i tots els actors del procés a "pensar en tots els escenaris" i no tancar-se en una sola solució. Ha afirmat que aquests processos sempre s'han produït a la història d'Europa, i ha cridat els polítics a prendre la història i les relacions internacionals "des d'un punt de vista més ampli".

Kneissl és exdiplomàtica, especialista en el Pròxim Orient, que havia treballat a l'ambaixada austríaca a Madrid. Durant algun temps havia fet de periodista freelance i havia ensenyat, com a professora de Ciències Polítiques, a la Universitat de Viena. Potser per això té fama de fer gala de sinceritat, a vegades amb declaracions explosives. 

Tot i que ella es presentava com una "analista política" conservadora, en els darrers mesos ha radicalitzat les seves posicions i ha fitxat com a independent per l'euroescèptic i populista FPO (Partit Liberal d'Àustria) i s'ha integrat al govern de coalició de Sebastian Kurz. Coneix bé l'espanyol, a més del francès, l'anglès, l'àrab, l'italià, l'hebreu i l'hongarès.