El Ministeri de l'Interior ha reconegut aquest dijous a la tarda que la iniciativa per sol·licitar el trasllat dels presos polítics a Catalunya és del govern espanyol, després que el ministre Fernando Grande-Marlaska passés la pilota al jutge Pablo Llarena. Tot i això, fonts del ministeri han confirmat a l'ACN que no hi ha intenció, ara per ara, de plantejar un acostament.

El reglament penitenciari (en l'apartat 3) recull que Institucions Penitenciàries (que depèn d'Interior) pot sol·licitar el trasllat d'un pres que encara no ha estat jutjat i que té l'obligació de notificar-ho al jutge sota el qual està a disposició. En el cas dels presos catalans, doncs, s'hauria de notificar al jutge del Suprem Pablo Llarena. Les mateixes fonts apunten, però, que el jutge ha d'autoritzar aquest trasllat i que, si té més diligències a practicar, s'hi pot oposar.

Aquest matí, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, reconeixia que es podia avaluar el trasllat però matisava que havia de "constar l'autorització del jutge" i que Llarena havia de manifestar que no tenia inconvenient. Poc després, en una interlocutòria, el magistrat deixava clar que no tenia competències per decidir sobre trasllats i que això depenia d'Institucions Penitenciàries.

Llarena i Marlaska es passen la pilota

El jutge de la causa oberta pel procés, Pablo Llarena, té pràcticament enllestida la instrucció. Així ho ha comunicat a les parts en una providència que ha dictat aquest dijous, on els dona tres dies per si volen fer qualsevol pronunciament abans que tanqui la instrucció. Llavors, dictarà interlocutòria de conclusions del sumari i enviarà el cas a la sala perquè obri judici oral. Un cop la instrucció està pràcticament acabada, pren més força encara el debat sobre el possible trasllat dels presos a Catalunya. Fins ara, tant el govern de Mariano Rajoy com el nou executiu de Pedro Sánchez han apuntat cap al jutge a l'hora de pronunciar-se sobre els trasllats. 

Aquest matí, però, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha obert la porta a plantejar-se des del govern espanyol un possible acostament ara que poden passar alguns mesos fins que se celebri el judici. Ha argumentat que això milloraria la seva "comunicació personal" ja que estarien més a prop de la família. Tot i això, ha afirmat que calia una "autorització" del jutge Llarena ja que, tractant-se de presos preventius, Institucions Penitenciàries necessitava conèixer el seu posicionament. 

Poc després, Llarena aprofitava una interlocutòria on denegava la llibertat a Junqueras, Romeva i Forcadell per pronunciar-se sobre aquest tema. El magistrat del Suprem ha afirmat aquest mateix dijous que no té competència per decidir sobre trasllats i que la decisió recau en Institucions Penitenciàries. Per fer-ho, a més, cita jurisprudència del Suprem, el Tribunal Constitucional, aporta un escrit de la Fiscalia i també recull articles del reglament penitenciari. 

Qui té la iniciativa de demanar-ho? 

El matís sobre si cal autorització o no i sobre qui ha d'iniciar el procés l'han fet aquesta tarda des del ministeri de l'Interior. Segons han manifestat, el primer pas l'ha de fer el govern espanyol, que és qui ha de sol·licitar el trasllat. Ara bé, i seguint el reglament, Institucions Penitenciàries ha de notificar la petició al jutge corresponent (en aquest cas, Pablo Llarena) per saber si té algun inconvenient o si té previstes noves diligències que requereixin la presència dels presos. 

Si el jutge considera que la instrucció ha acabat i ja no requerirà cap dels reclosos per fer més citacions ni declaracions, pot informar favorablement i el trasllat es faria efectiu allà on hagi decidit Institucions Penitenciàries. De totes maneres, les mateixes fonts han deixat clar que, ara per ara, no hi ha sobre la taula cap previsió de demanar l'acostament a Catalunya.