Més casos d'espionatge, aquest cop a periodistes. L'intercanvi de missatges de Whatsapp entre Francisco Martínez, l'exsecretari d'Estat de Seguretat del Ministeri de l'Interior quan hi havia Jorge Fernández Díaz, i el cap de la Unitat Central de Suport Operatiu (UCAO) de la policia espanyola, Enrique García Castaño, ha revelat espionatge a, com a mínim, dos periodistes. Amb aquest espionatge il·legal pretenien saber quines eren les fonts que els filtraven la informació.

La Cadena Ser ha pogut obtenir aquesta informació però prefereix no fer pública la identitat dels espiats; els fets van passar el 2015. En aquella època, García Castaño enviava un missatge de preocupació a Martínez per saber qui havia filtrat que "el ministre de l'Interior (Jorge Fernández Díaz) havia rebut a Rato" (Rodrigo Rato, exvicepresident del govern espanyol amb José María Aznar, detingut i processat per diversos procediments". Comença així un intercanvi de missatges on tots dos investiguen qui ha filtrat la notícia de la trobada. Uns dies més tard obtenen la resposta que buscaven; el policia li escriu a Martínez que "ja sabem" de qui es tracta. Acte seguit el policia explica al número 2 d'Interior que ja ha parlat amb el comissari José Luis Olivera, aleshores cap del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat, perquè traslladés la informació al propi Martínez, "perquè el ministre està molt nerviós amb aquest tema i convé no liar-la".

El segon cas

L'altre cas que ha destapat l'emissora té els mateixos protagonistes. L'alt comandament de la policia García Castaño li diu, via missatge, al número 2 d'Interior que un periodista "pringat" li havia fet arribar uns documents que venien, segons ell, de la mà d'un altre policia que els havia filtrat. El cap de la UCAO diu: "De totes maneres dilluns sabré el número que els hi envia al seu Whatsapp". Com en el primer cas, aquestes accions són il·legals i violen drets fonamentals, i queda demostrat als missatges que Francisco Martínez no va intentar aturar les accions. El càrrec de Martínez implica vetllar perquè no es produeixin aquests fets i no només els permet sinó que hi participa. L'intercanvi de missatges entre el número 2 d'Interior i l'excap policial demostra que es va produir espionatge a periodistes.

La tècnica i antecedents de García Castaño

Enrique García Castaño, que ha estat acusat en diverses peces del cas Tándem, que inclou la que investiga l'operació Kitchen, està implicat per fer ús de la seva xarxa de contactes a les companyies telefòniques. En aquestes companyies hi havia caps de seguretat que eren excomissaris de la policia espanyola i aquests li facilitaven registres de trucades sense autoritzacions judicials. Aquests registres als quals tenia accés García Castaño passaven després a mans de l'excomissari Villarejo, el qual pagava a García Castaño pels seus serveis. 

El tercer cas

La citada emissora ja va fer públic fa un temps un altre cas similar, en aquest cas protagonitzat per l'excap de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil, el coronel Sánchez Corbí, el qual va fer arribar un informe a Francisco Martínez sobre la sexualitat d'un periodista del País Valencià i les seves possibles relacions amb fiscals i jutges que investigaven causes contra el PP. Aquests delictes d'espionatge a periodistes no s'han investigat i, segons fonts judicials, és ara que s'han fet públics quan el jutjat els ha conegut. La Cadena SER indica que s'ha posat en contacte amb Francisco Martínez i que aquest ha negat cap mena de seguiment irregular a periodistes i ha afegit que no recorda l'intercanvi de Whatsapps amb el policia.