El Ministeri d'Educació ha investigat uns cinquanta casos de suposat adoctrinament a escoles catalanes des del mes de setembre, segons ha avançat TV3. En alguns d'aquests casos, a més, ha ordenat a la conselleria d'Ensenyament que actuï contra mestres, directors d'escoles i inspectors.

El primer dels tres informes existents detalla tot allò referent a la participació d'alumnes a les concentracions que hi va haver davant dels ajuntaments com a protesta pels escorcolls del 20 de setembre. En concret, parla del cas d'Olot, on es va demanar una autorització a les famílies per assistir-hi, o també de Manresa, Mollerussa i Ripoll, entre d'altres, on assegura que es van manifestar sense autorització familiar i en horari lectiu.

El segon informe, elaborat després de l'1-O, parla del tractament a classe de les càrregues policials durant el referèndum i cita els casos de Sant Andreu de la Barca i de la Seu d'Urgell on els professors han estat enviats als tribunals. Els acusa de "fomentar l'adoctrinament de l'alumnat menor d'edat, incitant al rebuig cap a Espanya". Com a proves, aporten una entrevista a un Guàrdia Civil amb dos fills a l'institut El Palau o la carta d'una noia de 13 anys, filla d'un altre Guàrdia Civil.

L'últim informe presenta trenta casos de queixes de pares d'alumnes per fets variats. Com a conclusió, el ministeri demana a la Generalitat que "restauri els drets conculcats i exigeixi responsabilitats". La conselleria va estudiar i respondre tots els casos, sense veure necessitat de sancionar ni expedientar cap professor.